Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyPředcházející projekty Ostatní projekty

Vytváření místního partnerství - benchmarking sociálních služeb Královéhradeckého kraje

13. 8. 2007 Autor: Kateřina Ulíková

Na přelomu r. 2006/2007 byl zahájen projekt Vzdělávacího centra pro veřejnou správu české republiky, o. p. s., "Vytváření místního partnerství - benchmarking sociálních služeb Královéhradeckého kraje". Projekt probíhá ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

Na přelomu r. 2006/2007 byl zahájen projekt Vzdělávacího centra pro veřejnou správu české republiky, o. p. s., "Vytváření místního partnerství - benchmarking sociálních služeb Královéhradeckého kraje". Projekt probíhá ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

Cílem projektu je podpora rozvoje místních partnerství prostřednictvím benchmarkingové spolupráce poskytovatelů sociálních služeb se zadavateli při zapojení potřeb uživatelů na území Královéhradeckého kraje.

Dílčí cíle

  • podpořit spolupráci poskytovatelů sociálních služeb na místní úrovni a v rámci kraje
  • v rámci vytvořeného partnerství vytvořit metodiku pro porovnávání jednotlivých služeb / skupin služeb
  • uskutečnit benchmarkingové porovnání kvality a dostupnosti služeb v kraji,
  • vydefinovat sítě sociálních a navazujících služeb na území kraje
  • a zpracovat výhled víceletého financování jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb na území kraje

Doba trvání projektu: leden 2007 - červen 2008

Co je to benchmarking?

  • Benchmarking je metoda zvyšování kvality, která na základe zpracování měřitelných dat a poměrových ukazatelů poskytuje informace nezbytné pro plánování sociálních služeb na místní a regionální úrovni.
  • Porovnáním výsledku a následnou analýzou dat a ukazatelů lze dále identifikovat organizace, které jsou nositeli dobré praxe a mohou v rámci spolupráce sloužit jako zdroj inspirace a poučení pro ostatní.
  • Výsledky benchmarkingu také ukáží rezervy ve výkonu a/nebo kvalitě, čili prostor pro zlepšování.

Uskutečněné aktivity

Semináře k využití benchmarkingu v dotačním řízení

Ve dnech 19. 5. a 21. 5. 2008 se uskutečnily semináře pro poskytovatele sociálních služeb. Poskytovatelé byli informováni o využití benchmarkingu v rámci dotačního řízení Královéhradeckého kraje.

Semináře k rozvojovým plánům

Ve dnech 18.2., 20. 2. , 22.2. a 4. 3. 2008 se uskutečnily metodické semináře k rozvojovým plánům. Poskytovatelé byli proškoleni v práci s databázovou aplikací a byla jim představena struktura a význam rozvojových plánů.

Konečný termín vyplnění dat byl stanoven na 31. 3. 2008.

Více k rozvojovým plánům v přílohách.

Metodické semináře

Ve dnech 4. - 6. 9. 2007 proběhli metodické semináře k benchmarkingu pro registrované poskytovatele, kteří poskytují služby na území Královéhradeckého kraje.

Poskytovatelé byli seznámeni s databázovou aplikací a metodikou vyplňování dat. Také jim byla vysvětlena provázanost mezi benchmarkingem a systémem dotačního řízení na území Královéhradeckého kraje.

Bližší informace k seminářům naleznete v přiložených materiálech.

Pracovní skupiny

V březnu 2007 proběhl úvodní seminář, na kterém byl projekt představen poskytovatelům sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje.

V rámci projektu bylo vytvořeno 8 pracovních skupin, které jsou vedeny zástupci Krajské úřadu (dále jen lídři PS). Rozdělení pracovních skupin naleznete v příloze.

Lídři PS i členové pracovních skupin byli proškoleni v metodice benchmarkingu a následně byla vytvořena metodika pro benchmarkingové porovnávání. Po té proběhl pilotní sběr dat.

Soubory ke stažení