Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyPředcházející projekty Projekt česko-slovenská výměna zkušeností

Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí

8. 1. 2013 Autor: Petra Součková

Projekt se zaměřuje na mezinárodní spolupráci se Slovenskou republikou v oblastech agend odboru sociálních věcí: sociálně-právní ochrana dětí (SPOD), služby sociální prevence zaměřené na vyloučené romské lokality a rozvoj služeb pro rodiny s dětmi.

Důvodem realizace projektu je započatá sociální reforma v ČR, která se týká výše uvedených tematických oblastí. Mezinárodní partner - Slovenská republika podobnými reformními kroky prošla v minulosti, proto odtud můžeme čerpat cenné zkušenosti.

Hlavním cílem projektu je vzájemná výměna zkušeností prostřednictvím odborných stáží a přenos dobré praxe sociálních pracovníků na úrovni státní správy, samosprávy a neziskových organizací. Získané informace budou využity při metodické činnosti vůči obcím a neziskovým organizacím. Dále budou využity v praxi sociálních pracovníků, při vytváření návrhu profesionalizace systému náhradní rodinné péče v Královéhradeckém kraji. Díky tomu mohou pomoci osobám ohroženým sociálním vyloučením nebo v obtížných životních situacích k jejich integraci na trh práce a k jejich nezávislosti na sociální službě a na sociálních dávkách.

Klíčovými aktivitami projektu jsou tyto odborné stáže:

  • Odborná stáž sociálních pracovnic a pracovníků obcí a nestátních neziskových organizací působících v oblasti sociální prevence ve vyloučených lokalitách
  • Odborná stáž sociálních pracovnic a pracovníků obcí a nestátních neziskových organizací působících v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a služeb pro rodiny s dětmi
  • Odborná stáž pro referentky a referenty Královéhradeckého kraje v oblasti plánování služeb pro rodinu a děti

Zkušenosti jednotlivých účastníků stáží budou pak dále šířeny odborné veřejnosti, která se aktivně stáží na Slovensku nezúčastní, prostřednictvím závěrečných seminářů, sborníku dobrých praxí a také webových stránek.

Grantový projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí je podpořen z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR částkou 1.632.394,30 Kč a trvá od 10. 12. 2012 do 9. 12. 2013.