Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyPředcházející projekty Projekt Lokality III

Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji III

6. 2. 2013

Královéhradecký kraj v říjnu 2012 zahájil realizaci projektu „Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji III“, který je podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu. V příštích dvou letech bude díky projektu zajištěno financování osmi sociálních služeb pro téměř 1880 osob.

Projekt navazuje a rozvíjí úspěšně nastartované aktivity projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II. Svými aktivitami reaguje na potřeby sociálně vyloučených osob zjištěné provedeným Průzkumem potřeb obyvatel vyloučených lokalit v KHK, který byl realizován v roce 2010. Z průzkumu vyplývá, že poskytování služeb sociální prevence obyvatelům vyloučených lokalit je jednou z cest jak jim můžeme pomoci se zapojením do společnosti.

Cílem projektu je vyhledávat osoby ohrožené sociálním vyloučením, podporovat jejich zapojení do společnosti a na trh práce. Hlavními aktivitami projektu je zajištění vybraných služeb sociální prevence obyvatelům sociálně vyloučených romských lokalit. Jedná se o terénní program a o sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v těchto lokalitách.

Terénní práce bude poskytována nejen v  městských, ale i ve venkovských lokalitách, kde je malé povědomí o možnostech terénní práce a kde na tuto činnost chybí finanční prostředky. Tato aktivita je zaměřena na realizaci terénní práce ve vytipovaných vyloučených městských a venkovských lokalitách v Královéhradeckém kraji. Jedná se o region Královéhradecko, Rychnovsko a Kostelecko, Trutnovsko a Jičínsko.

Při realizaci sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi budou sociální pracovníci pracovat s rodinami jak ambulantně, tak terénní formou, v jejich přirozeném prostředí. Budou se zaměřovat na posilování rodičovských kompetencí, rozvoj výchovné, socializační a ekonomické funkce rodiny. Sociálně aktivizační služby tedy budou vhodně doplňovat terénní programy, které jsou zaměřeny na jednotlivce. Nastavení sociálně aktivizační služby umožňuje v některých místech práci s klienty v kontextu celé komunity. Tzv. komunitní práce je zaměřená na společný zájem či společnou definici problému celé komunity a na jeho odstranění, na kterém se klienti sami aktivně podílejí.

Prostřednictvím projektu vznikne 5 nových sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v oblastech, kde je v současné době poskytována sociální služba nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Dále budou podpořeny 2 služby v místě, ve kterých je již tato forma služeb poskytována. Sociálně aktivizační služby budou probíhat v obcích KHK, na jejichž území se vyskytují sociálně vyloučené lokality: Jaroměř, Jaroměř - městská část Josefov, Broumov, Náchod, Dvůr Králové nad Labem, Vysoké Veselí a Hradec Králové.

Zpráva k zahájení projektu