Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyPředcházející projekty Ostatní projekty

Program podpory aktivit zaměřených na integraci sociálně znevýhodněných obyvatel

1. 2. 2008 Autor: Milan Šveřepa

Program podpory aktivit zaměřených na integraci sociálně znevýhodněných obyvatel (2005–06). Cílem projektu je zvýšit kvalitu sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, zaměřených na předcházení a nápravu sociálního vyloučení.

Program podpory aktivit zaměřených na integraci sociálně znevýhodněných obyvatel získal finanční podporu z programu PHARE 2003 – RLZ v celkové hodnotě 4 016 347,- Kč.

Na jeho realizaci spolupracuje Královéhradecký kraj s několika místními neziskovými organizacemi: Diakonie ČCE - středisko Milíčův dům, Diecézní katolická charita Hradec Králové a Laxus, o.s.

Cílem projektu je zvýšit kvalitu sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, zaměřených na předcházení a nápravu sociálního vyloučení. Projekt podporuje zavádení standardů kvality do těchto zařízení a vzdělává jejich zaměstnance. Dále se věnuje posílení praktických kompetencí pro práci s potrebnými lidmi a rozvoji manažerských schopností vedoucích pracovníků.

Cílová skupina jsou zaměstnanci zařízení sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, pracující se sociálně vyloučenými lidmi.

Projekt se skládá ze čtyř programů:

  1. ustavení a odborná příprava konzultantů pro zavádění Standardů;
  2. pracovní skupiny zástupců zařízení, spolupracující na zavádění Standardů a přípravě předpisů a manuálů, které s tím souvisí;
  3. příprava a testování vzdělávacích modulů pro sociální pracovníky
  4. vzdělávání v teorii sociální práce a nových přístupech k uživatelům služeb. Do projektu jsou výrazně zapojeny místní neziskové organizace.

Projekt podaný Královéhradeckým krajem byl vybrán k podpoře z fondu Phare 2003. Realizace projektu započala 1. 4. 2005.