Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPohádkové postavy

Za pověstmi Českého ráje - hra pro cestovatele

Z příběhů, pověstí a legend Českého ráje vychází zábavná hra pro malé i velké cestovatele „Za pověstmi Českého ráje“. Dvanáct postaviček z pověstí Českého ráje Vás provede malebným krajem skalních měst, hradů, romantických zřícenin, zámků, roubených staveb, rybníků, studánek, lesů, míst s nádhernými rozhledy a lidové řemeslné tradice. Během svého putování zažijete mnohá překvapení, legraci, ale i poučení.

Za pověstmi Českého ráje - hra pro cestovatele

Do hry se může zapojit každý, kdo si zakoupí Cestoknížku. K ní dostane zdarma Infomapu, v které jsou vyznačeny výletní místa, což jsou hrady, zámky, muzea, rozhledny a další turistické zajímavosti, kde za zakoupení vstupenky a návštěvu objektu obdržíte otisk razítka do Cestoknížky. Až nasbíráte 5 různých razítek a splníte úkoly alespoň jedné oblasti v Cestoknížce, získáte ve Směnárně (informačním středisku) Bonusovou kartu a malé překvapení. Bonusová karta je volná, nebo zlevněná vstupenka na některou turistickou službu, kterou si můžete vybrat z aktuální nabídky. Za splnění všech úkolů v cestoknížce a nasbírání všech potřebných razítek se z vás stane „Všudybyl“, který všude v Českém ráji byl.

Každým rokem se na začátku turistické sezóny, poslední víkend v dubnu, koná v rámci putování „Za pověstmi Českého ráje" akce „Český ráj dětem". Vláda nad pohádkovou krajinou je předána králi Granátovi. Pro děti je připraveno soutěžní putování přírodou s postavami z českorajských pověstí se spoustou všetečných otázek. Cestou děti mohou zhlédnout divadelní představení pověstí a v cíli pak na ně čeká kulturní program a řada soutěží.

Za pohádkou můžete vyrazit i na akci Jičín - město pohádky, což je tradiční kulturní festival, který se pravidelně koná v září. Je svátkem dětí i dospělých, kdy po dobu jednoho týdne ovládne město Jičín pohádka a pohádkové bytosti. V rámci festivalu vycházejí Pohádkové noviny, funguje Pohádková pošta, na Valdické bráně se usadí tříhlavý drak, ze své jeskyně v lese Řáholci přijde Rumcajs, Manka a Cipísek. V centru města, na zámeckých nádvořích i v zámeckém parku probíhají tvůrčí dílny cechů řemeslných, každý má mít příležitost si leccos vyzkoušet a pohrát si.

Podrobné informace o celé hře a akcích věnovaných pohádce získáte na oficiálních stránkách turistického regionu Český ráj www.cesky-raj.info, nebo ve všech informačních střediscích regionu.

Kresby: postavy z pověstí Českého ráje: akad. malířka Jaroslava Kyšková

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO