Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaGastrospecialityRecepty

Recepty z kuchyně Kladského pomezí

Pavlišovský řízek, Kramfleky, Oukrop, Dobrošovské medailonky

Pavlišovský řízek

Pavlišovský řízek

Svůj název dostal podle vesnice Pavlišov, kterou najdete nedaleko Náchoda. Jedná se o klasický smažený řízek s houskovým knedlíkem a kyselým zelím. Na jídelním lístku ho najdete také pod názvem Pavlišovák v okolí Úpice jako Úpický řízek. Tuto specialitu dostanete běžně v restauracích.

4 plátky vepřového masa (kýty nebo krkovice), houskový knedlík, kysané zelí, strouhanka, hladká mouka, vejce, sůl

Vepřové maso nakrájíme, naklepeme, osolíme, obalíme v trojobalu a na rozpáleném tuku nebo oleji smažíme. Podáváme s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.

Kramfleky

Takto se dodnes říká bramborákům především v oblasti Náchodska.

800 g brambor, 120 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, tuk na smažení

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a dáme do mísy. K bramborám přidáme mléko, vejce, hrubou mouku, sůl, česnek, majoránku, pepř a zaděláme těsto jako na bramborák. Dle chuti můžeme přidat rozetřený česnek a majoránku. Tuk rozehřejeme a jednotlivé porce kramfleků v něm dozlatova smažíme na pánvi. Můžeme podávat potřené syrovým rozetřeným česnekem.

Oukrop

Oukrop

Velmi rychlá a chutná česneková polévka. Je oblíbená v mnoha obměnách. Nechte se inspirovat naším receptem.

300 g brambor, 5-7 stroužků česneku, 40 g sádla, sůl, mletý pepř, polévkové koření, 1 a 1/4 litru vody

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Přidáme utřený česnek se solí, mletý pepř, sádlo a dochutíme polévkovým kořením. Oukrop můžeme připravit i bez brambor s osmaženým chlebem a dochutit majoránkou, petrželkou nebo pažitkou.

Dobrošovské medailonky

Dobrošovské medailonky
Tento recept pochází z Dobrošova – vesnice nedaleko Náchoda. Po prohlídce dobrošovských pevností a výstupu na rozhlednu Jiráskovy chaty, si ho můžete objednat v tamní restauraci.

200 g vepřové bez kosti, 200 g kuřecích prsou, 200 g svíčkové, sůl, grilovací koření, koření na steak, podravka, 100 g uzené slaniny, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, olej

Každý druh masa nakrájíme na čtyři stejné plátky, naklepeme, osolíme, a jednotlivé druhy masa posypeme každé jinou směsí koření. Poté maso opečeme doměkka a vyjmeme. Ve výpeku orestujeme kostičky slaniny, přidáme tenké plátky česneku, nudličky cibule a restujeme, až cibule zesklovatí. Na každou porci dáme jeden plátek od každého druhu masa, přelijeme orestovanou cibulí a česnekem. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO