Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaGastrospecialityRecepty

Recepty z kuchyně Českého ráje

Hanušky (bramborové placky), Hladká Ančka (polévka z mléka brambor a vajec), Koprelka (koprová polévka), Kucmoch z ovesných vloček (ovesná kaše s cibulkou), Frncochaté knedlíky s chundelkou, Šišky (bramborové šišky), Velikonoční baba (Nádivka z kynutého těsta), Kruchovky (domácí rohlíky), Lomnické suchary

Hanušky

Bramborové placky

75 dkg syrových okrájených brambor, 1/4 l mléka, 2 vejce, sůl, pepř, lžíce majoránky, 5 - 10 stroužků česneku, 5 - 6 vrchovatých lžic hladké mouky

Brambory nastrouháme a hned zalijeme vařícím mlékem (aby nezčernaly). Přidáme celá vejce, sůl, koření a podle potřeby mouku, množství záleží na vodnatosti brambor, aby vzniklo řídké těsto. Dobře promícháme. Naběračkou nabíráme a lijeme na pánev s rozehřátým sádlem, rozetřeme nebo pohybem pánví rozlijeme do kruhu a smažíme z každé strany dozlatova. Do těsta můžeme přidat nadrobno pokrájené škvarky.

Hladká Ančka

Hladká Ančka
Polévka z mléka brambor a vajec

1 l mléka, 1/4 l vody, 3 vejce, 1/2 kg brambor, 2 cibule, mletý kmín, hladká mouka, sůl, ocet

Nakrájíme cibuli a vložíme ji do malého množství vody, přidáme kmín, vše vaříme. Jakmile je cibule měkká, vývar rozmixujeme. Svaříme mléko, zahustíme moukou. Přilijeme vývar z cibule a kmínu. Osolíme, okyselíme. Uvaříme zvlášť vejce natvrdo a brambory ve slupce. Před podáváním polévky nakrájíme na talíře vejce i brambory a zaléváme polévkou. Polévku je možné i dosladit.

Koprelka

Koprová polévka

Koprelka

30 dkg brambor, sůl, 1/4 l navinulé smetany, 1 lžička kmínu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kopru sušeného nebo naloženého v octě, 2 vejce uvařená natvrdo

Oloupané brambory nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, okmínujeme a vaříme doměkka. Vývar s bramborami zalijeme smetanou smíchanou s moukou. Polévku povaříme 5 minut za občasného prokvedlání. Ochutíme koprem a před podáváním přidáme do talíře rozkrájená vejce.

Kucmoch z ovesných vloček

Ovesná kaše s cibulkou

10 dkg ovesných vloček, 1 l vody, sůl, 1 lžíce másla nebo sádla, 1 menší cibule

Vločky nasypeme na rozpálenou pánev a za stálého míchání je lehce nasucho opražíme. Vsypeme je do hrnce s vodou, osolíme a vaříme za občasného promíchání, dokud nezhoustnou na kaši (trvá to asi 15 minut). Podle chuti dosolíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na tuku. Na talíři kaši přelijeme osmaženou cibulkou.

Frncochaté knedlíky

Frncochaté knedlíky s chundelkou

Brambory, sůl, hrubá mouka, vejce, mléko, máslo

Připravíme si tužší bramborové těsto, tzn. nastrouhané syrové brambory lehce zbavíme „škrobové vody”, přidáme sůl a hrubou mouku a jedno celé vajíčko. Vše uhněteme rukou. Do vařící vody uždibujeme kousky velké asi jako vlašský ořech. Po vyplavání knedlíků na povrch je dřevěnou naběračkou vytáhneme na talíř. Do vody, která zbyla po uvaření, přidáme mléko nebo smetanu a trochu přimastíme (nejlepší je mírně přeškvařené máslo). Na jednom talíři tak máme knedlíky a do misky dáme “chundelku”, do které knedlíky namáčíme.

Šišky

Šišky
Bramborové šišky zapékané se strouhankou

3/4 kg uvařených brambor, 1 dkg soli, 2 vejce, 2 lžíce octu, 10 dkg krupice, podle potřeby asi 150 – 20 dkg hrubé mouky. Na obalení: 12 dkg strouhanky, 15 dkg sádla

Na vál rozstrouháme studené uvařené brambory, zasypeme je solí, krupicí, moukou a zpracujeme s vejci a octem v pevné těsto. Vyválíme delší válečky, z nich odkrajujeme kousky 2x4cm, které ještě zakulatíme na šišky. Vaříme je čtyři minuty ve slané vodě, odcedíme drátěným cedníkem a hned dáváme do pekáče, v němž jsme osmažili strouhanku. Potřásáním pekáče šišky obalíme. Před podáním je ještě zapečeme v troubě.

Velikonoční baba

Velikonoční baba
Nádivka z kynutého těsta

15 dkg libového uzeného masa, 20 dkg klobásy, 30 dkg polohrubé mouky, 2 dkg droždí, 1/4 l vlažného mléka, 4 žloutky, 3 natvrdo uvařená vejce, 7 dkg rozehřátého másla, sůl, sádlo

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, zaděláme polohrubou moukou, přidáme žloutky, rozehřáté máslo a sůl. Na dno sádlem vymazaného vyššího pekáčku (nebo menší dortové formy) položíme natvrdo vařená a na plátky nakrájená vejce, nakrájené libové uzené maso a klobásu. Zalijeme těstem a necháme vykynout. Upečeme a po zchladnutí vyklopíme.

Kruchovky

Kruchovky
Domácí rohlíky

1kg žitné mouky, kostka droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1/4 lžičky drceného kmínu, 2 polévkové lžíce octa, ½ litru vlažného mléka, ¼ l vlažné vody, lžíce řepkového oleje, asi 1/4l mléka na vlhčení rohlíků, nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků, sádlo na vymazání plechu

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promícháme. Vyklopíme na pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, které vyvalíme, z placek vykrájíme trojúhelníky, které stáčíme do tvaru rohlíků. Posolíme, pokmínujeme, přeneseme na vymazaný plech a pečeme. Během pečení potíráme mlékem, upečené vodou.

Lomnické suchary

Lomnické suchary

Trvanlivé pečivo pocházející z oblasti Lomnice nad Popelkou

7 bílků, 18 dkg cukru, 18 dkg polohrubé mouky, 7 dkg másla

Ušleháme tuhý sníh, lehce vtíráme cukr i s moukou a nakonec přilijeme po troškách rozpuštěné a prochladlé máslo. Pečeme zvolna ve vymazané a vysypané formě na biskupský chlebíček. Druhý den krájíme plátky a na plechu je necháme dosušit. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Suchary dříve roznášely ženské v nůších po horských chalupách.

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO