Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPřírodaRozhledny

Rozhledny

Člověk od nepaměti vyhledával místa, odkud mohl přehlédnout rozsáhlejší území. Již pověst o příchodu našich předků do české kotliny mluví o výstupu praotce Čecha na horu Říp, ze které obhlédl zem a rozhodl se v ní zůstat.

Hořický Chlum
Takže již v nejstarší době byla oblíbena vyvýšená místa s dobrým rozhledem. Člověk od starověku vyhledával daleké rozhledy hlavně proto, aby včas zjistil nebezpečí, ať už nepřátelská vojska, nebo neméně nebezpečný oheň. Prvními stavbami, ze kterých se otevíral rozhled, byly vysoké věže kostelů, nebo samostatně postavené zvonice, vysoké městské brány, popř.radniční věže. Dnes, kdy pominula jejich strážní funkce, jsou vyhledávanými turistickými objekty, ze kterých může zájemce vidět z ptačí perspektivy jak strukturu, tak zástavbu příslušné lokality, včetně blízkého a vzdáleného okolí.

Rozvoj turistiky od 2.poloviny 19.století přinesl i oživený zájem o místa s možností dalekých rozhledů. Aby zájemci o výhled do krajiny mohli bez zábran vychutnávat pohled do dálek, začaly turistické spolky ve spolupráci s obcemi i soukromými mecenáši stavět účelové stavby – rozhledny, určené jen jako stavby nerušeného výhledu do krajiny. Na rozdíl od severních a severozápadních Čech, kde německé spolky stavěly kamenné věžové rozhledny, byly rozhledny postavené do poloviny 20. století na území Královéhradeckého kraje buď součástí chaty Klubu českých turistů, nebo je tvořila jednoduchá, většinou dřevěná konstrukce.

Po změně poměrů, které rozhlednám nepřály, nastal jejich bouřlivý rozvoj. Výstavba telekomunikačních věží mobilních operátorů a iniciativa spolků, obcí i soukromníků přináší obnovu nebo vznik velkého množství rozhleden. Turisté si tak mohou vychutnat neopakovatelné daleké výhledy a to nejen z nejvyšších východočeských hor.



ZPŘÍSTUPNĚNÉ ROZHLEDNY v Královéhradeckém kraji:


Černá hora/Krkonoše – rozhledna Panorama

Původní podpěra staré kabinové lanové dráhy z r.1928 slouží od r.1998 jako rozhledna. 21 m vysoká vyhlídková plošina ve výšce 1289 m n.m. nabízí kruhový výhled nejen do kraje, ale i na značnou část Krkonoš. Zdarma použitelné dalekohledy.


Černohorské rašeliniště/Krkonoše – Hubertova vyhlídka

Volně přístupná dřevěná vyhlídková věž je součástí naučné stezky, která vede od Černé boudy.

www.ceskehory.cz


Dobrošov – Jiráskova chata

Oblíbený výletní cíl Jiráskova chata s rozhlednou (622 m n.m.) je celoročně přístupná v provozní době restaurace. Vyhlídková plošina nabízí výhled do Čech i Polska. Chata byla postavena KČT a využita v době mobilizace k vojenským účelům.

www.mavlast.cz


Dobruška – radniční věž

Součástí budovy renesanční radnice ze 16.století je 45 m vysoká věž, z jejíhož ochozu je výhled nejen na město a jeho nejbližší okolí, ale také na panoráma Orlických hor, za příznivé viditelnosti i Krkonoš.

www.mestodobruska.cz

www.dobruska.cz


Dvůr Králové n.L.- vyhlídková věž kostela sv.Jana

Z ochozu 64 m vysoké kostelní věže je působivý pohled na město a jeho blízké okolí. Přístupný je i interiér a rukopisná kobka, kde byl v roce 1817 nalezen Rukopis královédvorský, jehož autentičnost byla na konci 19.století zpochybněna.

www.dvurkralove.cz


Hořice – Masarykova věž samostatnosti

Na vrcholu Hořického Chlumu stojí od r.1937 originální 25 m vysoká rozhledna, jejíž základní kamen položil TGM. Reliéfy na zdech a pietní síň připomínají padlé ve světových válkách a československý odboj. Z ochozu panoramatický výhled.

www.horice.org


Hořice – věž Hořický Chlum

Druhou rozhlednou na Hořickém Chlumu je nová, 42 m vysoká radiokomunikační věž, z jejíž vyhlídkové plošiny ve výšce 27 m se otevírá kruhový výhled na Krkonoše, Orlické hory, Železné hory, Bezděz a České středohoří.

www.horice.org

www.kct-horice.sweb.cz


Hradec Králové – Bílá věž

Renesanční zvonice, vysoká 72 m, dokončená r.1589, sloužila městu jako strážní a požární věž. Součástí je druhý největší zvon v Čechách – Augustin, vážící 10 tun. Přístupná denně, příležitostně i noční prohlídky. Výhled na město i Polabí.

www.bilavez.cz

www.ic-hk.cz


Humprecht – zámecký ochoz

Po obnově zámku v r.1680 byl na krakorcích vybudován vyhlídkový ochoz, ze kterého je možné spatřit hrady Trosky, Kost a Bezděz, kopce Kozákov a Mužský, masiv Ještědu a Vrátenskou horu na Kokořínsku. Dále Ml.Boleslav, Dolní Bousov a Sobotku.

www.sobotka.cz


Chlum – rozhledna na bojišti 1866

Telekomunikační věž na místě bývalé rozhledny uprostřed bojiště prusko-rakouské války má v 35 m vyhlídkovou plošinu, ze které je možno shlédnout nejen celé bojiště, ale i pohraniční hory českého severovýchodu, Železné hory a Polabí.

www.chlum1866.cz


Broumovsko/Javoří hory – Ruprechtický Špičák

Na vrcholu Ruprechtického Špičáku (880 m.n.m.), nejvyššího bodu Javořích hor je vybudována celoročně volně přístupná rozhledna s kruhovým výhledem na české i polské území – Broumovsko, Krkonoše, Góry Sowie, Góry Stolowe i Orlické hory.

www.broumovsko.cz


Jičín/Český ráj – Milohlídka na Čeřovce

Nejstarší kamenná rozhledna v Českém ráji na vrcholu kopce Čeřovka (335 m n.m). 15 m vysoká pseudogotická věž, postavená a pojmenovaná vlastenci, nabízí pohled směrem k Jičínu.

www.broumovsko.cz


Jičín – Valdická brána

Městská Valdická brána s jehlancovitou střechou dosahuje výšky 52 m se 156 schody. Z dřevěného novogotického ochozu z r.1840 ve výšce 32 m je výhled na město a okolí.

www.jicin.org


Libníkovice – rozhledna

Celoročně volně přístupná 15 m vysoká rozhledna z r.1930 byla obcí rekonstruována v r.1992. Poskytuje zajímavý výhled do okolí, byť v některých směrech zastíněný stromy.

www.libnikovice.cz


Malé Svatoňovice/Jestřebí hory – Žaltman

Z celoročně volně přístupné rozhledny na Žaltmanu (739 m n.m.), nejvyššího vrcholu Jestřebích hor, se nabízí pěkné výhledy na Teplicko-Adršpašské skály, Broumovské stěny, Javoří hory i pohoří za polskými hranicemi.

www.jestrebihory.cz


Náchod – zámecká věž

Velká zámecká věž, vysoká 50 m, byla nejdůležitější m obranným prvkem bývalého gotického hradu. Z věže se nabízí úchvatný výhled na město, do náchodského údolí, okolních kopců a polských Stolových hor.

www.mestonachod.cz

www.icnachod.cz


Nové Město n.M. – zámecká věž Máselnice

Zámecká věž, pro svůj vzhled pojmenovaná Máselnicí, nabízí z přístupného ochozu zajímavý pohled na město a jeho blízké okolí, ale i panorama Krkonoš a Orlických hor.

www.zameknm.cz

www.novemestonm.cz


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO