Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPamátkyHrady a zámky

Zámky

Na rozdíl od hradu u zámku dominuje obytná a hospodářsko-politická funkce šlechtického sídla uvnitř panství. Nemohl však odolat vážnějším vojenským vpádům. Jeho prvořadou úlohou byla reprezentace a pohodlí.

Přerod z hradu se uskutečňoval pozvolna. Již v pozdním středověku, v 15. století, lze v hradní architektuře sledovat vývoj od výrazně pevnostní k reprezentačně obytné funkci. Od přelomu 15. a 16. století se začínají budovat první renesanční zámky (Náchodský zámek, zámek v Novém Městě nad Metují, v Opočně, atd.). Zlatý věk dotváření zámků v Čechách však nastal v období baroka. Pozornost šlechticů a stavební činnost se soustřeďuje na moderní výzdobu interiérů, úpravy okolí včetně zahrad a parků, nebo na přestavby. Rozhodujícími atributy pro stavby zámku byly užitek, krása a pevnost. V tomto období patří mezi nejznámější stavitele v Čechách Jean Baptiste Mathey, František Maxmilián Kaňka, Jan Blažej Santini-Aichl (zámek v Rychnově nad Kněžnou, Karlova Koruna u Chlumce nad Cidlinou) a řada dalších. Nový sloh – klasicismus – pronikal do Čech velmi zvolna, protože tradice baroka byla velice silná a zakořeněná dokonce i v širokých vrstvách prostých lidí (zvláště na venkově). Klasicistní přestavba se projevila například na zámku v Ratibořicích. Další kulturní vlnou poloviny 19. století je romantismus, který hledá své vzory především v anglické novogotice (Hrádek u Nechanic).


Častolovice - zámek

     Častolovice - zámek

Pozdně renesanční zámek z let 1588 - 1644 postaven na místě původní vodní tvrze. Rozsáhlá sbírka obrazů, portréty českých králů. Specializované prohlídky pro nevidomé. Anglický park, obora s bílými daňky, dětské hřiště i mini zoo.

www.zamek-castolovice.cz | Častolovice


Zámek Dětenice

     Dětenice - zámek

Z původně gotické tvrze, renesančně přestavěné, vznikl v druhé polovině 18. století pozdně barokní zámek, 1998 – 2000 nově zrekonstruován. Možno zhlédnout sbírku obrazů, zbraní a dobového nábytku. Ukázky výroby piva středověkou metodou.

www.detenice.cz | Dětenice


Doudleby n.O.

     Doudleby nad Orlicí - zámek

Malé venkovské šlechtické sídlo bylo přestavěno v letech 1585 - 1590 na místě středověké tvrze Mikulášem z Bubna a Litic na renesanční zámek čtvercového půdorysu s bohatou sgrafitovou výzdobou. Přilehlý anglický park se vzácnými dřevinami.

www.zamek-doudleby.cz | Doudleby nad Orlicí


Hrádek u Nechanic

     Hrádek u Nechanic - zámek

Národní kulturní památka. Zámek ve stylu romantické windsorské gotiky s rozsáhlým anglickým parkem vznikl v letech 1841 – 1854. Interiér je ukázkou šlechtického bydlení 19. století s bohatým původním historickým zařízením a obrazárnou.

www.hradekunechanic.cz


Humprecht

     Humprecht - zámek

Národní kulturní památka. Barokní lovecký zámeček z 2. poloviny 17. století byl postaven jako napodobenina Galatské věže v Istanbulu na elipsovitém půdorysu. Nástěnné malby a expozice znázorňují život Černínů z Chudenic. Muzeum Sobotecka.

www.sobotka.cz | Sobotka


Karlova Koruna

     Karlova Koruna - zámek

Nejvýznamnější dominanta Chlumce n.C. z let 1721 – 1723. Stavba barokního zámku má ojedinělý půdorys, který připomíná tvar královské koruny. U zámku je rozsáhlý anglický park se vzácnými solitéry a ukázkou francouzské barokní zahrady.

www.kinskycastles.com


Kostelec n.O.

     Kostelec nad Orlicí - zámek

Zámek postavený v empírovém stylu v letech 1829 – 1833. Rozsáhlý anglický park (42 h) v přírodně krajinářském slohu byl zakládán postupně během výstavby zámku. V této přírodní rezervaci je mnoho vzácných druhů stromů i rostlin.

www.castolovice.info/kostelec-nad-orlici.php | Kostelec nad Orlicí


Kuks

     Kuks - zámek

Národní kulturní památka. Barokní komplex bývalých lázní, zámku a špitálu s kostelem Nejsvětější Trojice a původní lékárnou, byl založený koncem 17. století. Nejvýznamnější výzdobou jsou sochy Ctností a neřestí, vytvořené M.B. Braunem.

www.hospital-kuks.cz | Kuks


Kvasiny

     Kvasiny - zámek

Trojkřídlý klasicistní zámek byl postaven koncem 17. století na místě bývalé tvrze na ostrohu nad řekou Bělou. Je obklopen desetihektarovým parkem s mnoha krásnými a vzácnými stromy. Pro koncerty, výstavy a slavnosti slouží Lovecký sál.

www.obec-kvasiny.cz | Kvasiny


zámek Náchod

     Náchod - zámek

Národní kulturní památka. Rozlehlý zámek stojící na skalnatém kopci nad městem. Gotický hrad z 13.století byl přestavěn italskými staviteli v 16. a 17.století v renesanční zámek. V interiérech cenné sbírky vlámských gobelínů a obrazů.

www.mestonachod.cz | Náchod


Nové Město n.M.

     Nové Město nad Metují - zámek

Národní kulturní památka. Zámek, založený r.1501, je součástí městské památkové rezervace. Po renesanční a barokní přestavbě rekonstruován v letech 1909-1911. Nádherná zámecká zahrada arch. Dušana Jurkoviče, doplněná roubenými objekty.

www.zameknm.cz | Nové Město nad Metují


zámek Opočno

     Opočno - zámek

Národní kulturní památka. Jeden z nejmohutnějších a nejvýznamnějších renesančních zámků v Čechách vyniká především obrazárnou s kolekcí zejména italského a holandského malířství, unikátní rozsáhlou zbrojnicí a bohatou knihovnou.

www.zamek-opocno.cz | Opočno


zámek Potštejn

     Potštejn - zámek

Barokní zámek byl postaven v letech 1749 – 1755 podle vlastního návrhu hraběte Chamaré, jako náhradu za starý zpustlý hrad. Je veřejnosti přístupný a lze zde shlédnout např. historickou expozici, mramorový sál a kapli Nejsvětější Trojice.

www.zamekpotstejn.cz | Potštejn


zámek Ratibořice

     Ratibořice - zámek

Národní kulturní památka, známá díky dílu „Babička“ jako sídlo vévodkyně Zaháňské. Dnešní podoba zámku pochází z počátku 18.století, kdy dal Lorenzo Piccolomini vybudovat jednopatrový barokní zámeček ve stylu italských letohrádků.

www.zamekratiborice.cz | Ratibořice


zámek Rychnov nad Kněžnou

     Rychnov nad Kněžnou - zámek

Raně barokní zámek s terasou byl dokončen v r.1690, výrazně byl přestavován v 18. století. Jsou zde vystaveny soubory kolowratské obrazárny, kolowratského skla a knihovna rukopisů. V areálu je umístěno Muzeum a galerie Orlických hor.

www.kolowrat.com | Rychnov nad Kněžnou


zámek Smiřice

     Smiřice - zámek

Zámek byl postaven na místě tvrze uprostřed města ve 2. polovině 17. století. Součástí je národní kulturní památka - barokní zámecká kaple Zjevení Páně, architektů G. Santiniho a K. Dientzenhofera s oltářním obrazem od P. Brandla.

www.kaple.smirice.cz


zámek Vrchlabí

     Vrchlabí - zámek

Renesanční zámek postavený v letech 1545 - 1549 podle severských vzorů. Na přelomu 19. a 20. století rozsáhleji modernizován. Zámek obklopuje velký krajinářský park. Objekt, v němž sídlí městský úřad, je částečně přístupný.

www.hrady.cz | Vrchlabí


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO