Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPamátkyHrady a zámky

Hrady

V Královéhradeckém kraji se vyskytuje mnoho různých dochovaných hradů a zřícenin, jež vypovídají o historii středověku. Hrady plnily několik funkcí, nejvýznamnější přitom byla funkce obytná.

Hrad Frymburk

Pro případ nepřátelského útoku, se však musela obytná stavba v mnohém podřídit požadavkům bezpečnosti. Dalším důvodem zřizování hradů bývala ochrana obchodních cest nebo zemského pomezí. Hrady byly obvykle opatřeny opevněním, věží, hradbami, padacím mostem, příkopy a valy. Pobyt v těsných, chladných a málo slunných prostorách hradu byl však velmi drsný. Ve 13. a 14. století dával majitel, a tedy i stavitel hradu, přednost stavbě bezpečné a obranyschopné před pohodlným bydlením. Teprve v průběhu 14. století a na přelomu 15. století můžeme pozorovat, že požadavky obrany ustoupily do pozadí. Opevnění se omezuje pouze na nejnutnější minimum a obyvatelé hradu dávají přednost pohodlí a komfortu. Jak se v průběhu staletí vyvíjely potřeby majitelů hradů, tak se měnil i hrad sám. Ty, které nebylo možno přestavět na zámek, nebo na jiný typ nového sídla, byly ponechány svému osudu a postupem času se změnily ve zříceniny. Některé z nich se použily jako zdroj stavebního materiálu pro široké okolí. Zájem o hrady se probouzí znovu až na počátku 19.století díky novému uměleckému a životnímu směru – romantismu.


Hrad Břečtejn

     Břečtejn - zřícenina hradu

Hrad Břečtejn, dříve nazývaný Stein, poté Silberstein, se nachází v katastru obce Vlčice u Trutnova. Hrad Břečtejn kdysi tvořil hlediska fortifikačního systému jediný stavební celek - vlastní hrad včetně věže, uzavřený obvodovou zdí. Po zničení Švédy v 17. století zbyly z hradu až do současnosti pouze vysoké zdi. Volně přístupný.

www.trutnov.cz/article.asp?article_id=444


Červená Hora

     Červená Hora - zřícenina hradu

Zřícenina hradu, volně přístupná. Na Červené hoře byl v letech 1253 – 1278 vystavěn hrad Rothenburg (Červená Hora). Nepatrné zbytky základů hradu se nacházejí na skalnatém návrší nad řekou Úpou asi 1km od stejnojmenné obce.

www.hrady.cz/index.php?OID=542| Červená Hora


Frymburk

     Frymburk - zřícenina hradu

Hrad Frymburk byl založen počátkem 14.století. Je zajímavou kombinací síly, vzdornosti a výšky opevnění i malého půdorysu. Bez nadsázky lze konstatovat, že se jedná o hrad v rámci soustavy českých hradů unikátní. O významu hradu svědčí mimo jiné fakt, že severní část dnešních Orlických hor, včetně hory Vrchmezí, byla po staletí nazývána horami Frymburskými.

www.novy-hradek.cz | Nový Hrádek


hrad Kost

     Kost - hrad

Národní kulturní památka. Jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Čechách z poloviny 14. století, částečně přestavěn renesančně a rozšířen. Můžeme zde zhlédnout renesanční černou kuchyni, hladomornu a ukázky historických zbraní.

www.hrad-kost.cz | obec Libošovice


Kumburk

     Kumburk - zřícenina hradu

Na vysoké čedičové homoli mezi Želenicí a Novou Pakou stával gotický hrad, dnes jsou tu jen zbytky zdí a válcové věže, v níž prý byla vězněna Eliška Smiřická za to, že se zamilovala do chudého mladíka.

www.kumburk.cz | obec Syřenov


Pařez

     Pařez - zřícenina hradu

Volně přístupné zbytky středověkého hrádku na okraji Prachovských skal. Dodnes zůstala zachována část vytesaná do mohutné skály, ostatní objekty najdeme jen v nepatrných náznacích. Ve své době sídlem loupežníků, a proto byl vypálen.

www.hrady.cz | Pařezská Lhota


hrad Pecka

     Pecka - hrad

Gotický hrad z počátku 14. století se silným opevněním byl v 17. století přestavěn na renesanční zámek. K nejvýznamnějším majitelům patřili Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Albrecht z Valdštejna.

http://www.obec-pecka.cz/hrad | Pecka


Orlické hory - Potštejn

     Potštejn - zřícenina hradu

Trosky mohutného gotického hradu, jehož historie sahá do 13. století. Hrad Potštejn je jednou z nejrozsáhlejších zřícenin v Čechách. Dochováno je opevnění, hradní brány, kaple, hradní palác je rekonstruován. Malebné okolí.

www.potstejn.cz | Potštejn


     Rýzmburk - zřícenina hradu

Hrad Rýzmburk byl založen ve 2. polovině 13. století. V 17. století hrad vydrancovala císařská vojska a zkázu dovršili Švédové. Hrad měl obvodové hradby, brány, věže, uvnitř hradu pak stály dvě obytné věže a malý palác.

www.hrady.cz | Žernov


Vízmburk

     Vízmburk - zřícenina hradu

Původně gotický hrad založil ve 13. století šlechtic Tas, později zvaný z Vízmburka. V 15. století byl hrad značně zničen Slezany a postupně zasypán. Jeho velkou předností je skutečnost, že hrad nebyl (s výjimkou kuchyně) přestavován.

www.vizmburk.cz | Havlovice


Výrov

     Výrov - zřícenina hradu

Hrad je poprvé připomínán v roce 1484. Do dnešních dob se dochoval čtverec zdi původního paláce a hradba z lomového kamene. Volně přístupná zřícenina se nachází se na skále nad řekou Metují.

www.castles.cz/hrad-vyrov/ | Nové Město nad Metují


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO