Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPamátkyCírkevní památky

Židovské památky

Samostatnou kapitolou církevních památek tvoří památky židovské.

Židovské památky

Rychnov n.Kn. - hřbitov

Jejich zvláštností oproti objektům křesťanských církví je, že už povětšinou svému původnímu účelu neslouží. Vzhledem k téměř úplné likvidaci židovské menšiny v hrůzném holocaustu již židovské náboženské obce až na výjimky v Královéhradeckém kraji nefungují. Přesto je na území našeho kraje poměrně velké množství památek, které se váží k židovské víře a kultuře, ať už se jedná o synagogy nebo hřbitovy se vzácnými náhrobky.


Dobruška - mikve

Dobruška - mikve

Součástí stálé expozice „Židé v dějinách Dobrušky“ je i mikve, rituální očistná lázeň z 18. století. Nachází se přímo v budově muzea, v těsném sousedství synagogy. Jediná mikve v České republice, která je přístupná veřejnosti.

www.mestodobruska.cz


Hořice - hřbitov

Hořice – židovský hřbitov

Cenný hřbitov s asi 800 náhrobky barokního a klasicistního typu. Založen byl v polovině 17. století.

www.horice.org


Hradec Králové - synagoga

Hradec Králové – synagoga

Byla postavena v secesním slohu s orientálními prvky. Kromě vlastního modlitebního sálu byl v budově byt rabína, šameše a zasedací síň s archivem. Po roce 1960 byla budova využívána pro potřeby státní, do roku 2008 Státní vědecká knihovna.

cs.wikipedia.org/wiki/Synagoga_(Hradec_Králové)


Jičín - synagoga

Jičín - synagoga

Byla postavena pravděpodobně ve 2. polovině 18. století. Stavba představuje mimořádně čistou podobu drobné klasicistní synagogy. Je rekonstruována do původní podoby a využita ke kulturním účelům. Prohlídky s průvodci.

www.mujicin.cz


Nový Bydžov – synagoga a židovský hřbitov

Synagoga byla postavena roku 1568, secesně upravena jako zděná roku 1902 po požáru z předchozího roku. Velmi cenný Starý židovský hřbitov s asi 1500 náhrobky (nejstarší z roku 1645) a několika tumbami renesančního a barokního typu.

www.holocaust.cz


Podbřezí – židovský hřbitov

Rekonstruovaný lesní hřbitov ze 17. století s dvaadevadesáti barokními a klasicistními náhrobky. Židovská osada Podbřezí – Skalka je známá z románu Aloise Jiráska Temno.

www.ivo-turista.unas.cz/podbrezihrbitov.htm


Rychnov n.Kn. - synagoga

Rychnov nad Kněžnou – synagoga (Židovské muzeum Podorlicka) a židovský hřbitov

Synagoga pocházející ze 17. století byla zničena požárem. Nově byla postavena v roce 1782. Je využita jako regionální židovské muzeum a památník Karla Poláčka. Na jižním průčelí byl odhalen roku 2002 památník obětem holocaustu. Zachovalý hřbitov.

www.rychnovsko.cz


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO