Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPamátkyCírkevní památky

Křesťanské památky

Církevní památky budované v průběhu staletí jsou neodmyslitelnou součástí kulturního dědictví našeho národa. Městské kostely i venkovské kostelíky a kaple, kláštery, hospitály, poutní místa, křížové cesty i boží muka v polích, všechny tyto objekty se staly výraznými dominantami měst, vesnic a součástí vzhledu české kulturní krajiny.

Lučice - kostel
Ve většině obcí jsou právě církevní památky nejstaršími zachovalými stavbami. Královéhradecký kraj nabízí z hlediska umělecko-historického celou škálu výtvarných slohů, počínaje románskými prvky a konče funkcionalistickou architekturou. Nejvýrazněji se v církevních stavbách v našem kraji projevil barokní styl, reprezentovaný stavbami takových mistrů, jako byli Santini, Alliprandi a Dientzenhofer. Ve dvacátém století se objevují i významné stavby moderní architektury, budované zejména „národní“ československou církví.

Církevní památky nemohou sice být samostatnou tematicky navštěvovanou kategorií, jako například hrady a zámky, tvoří však součást kulturních hodnot měst a obcí a zasluhují pozornost turistické veřejnosti.


poutní místo Rokole

Bohdašín – poutní místo Rokole

Poutní místo s kaplí Panny Marie Podivuhodné, která byla vystavěna nad pramenem léčivé vody a kostelíkem zasvěceným Panně Marii. Dřevěná stavba Lorety a provinční dům řádových sester.

www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/rokole


poutní kostel Homole

Borovnice – poutní kostel Homole

Klasicistní kostel Panny Marie Bolestné z r. 1692 s unikátním schodištěm, lemovaným balustrovým zábradlím se sochařskou výzdobou. Ojedinělá stavební památka stojí na skalnatém návrší uprostřed obce. Areál doplňují dvě kaple.

www.homol.estranky.cz/stranka/historie-homole


klášter v Broumově

Broumov – Benediktinský klášter

Klášter a kostel sv. Vojtěcha, národní kulturní památka. Dnešní podoba je výsledkem vrcholně barokní přestavby podle projektu K. I. Dientzenhofera. Vzácně dochovaná klášterní knihovna s jedinou kopií Turínského plátna severně od Alp.

www.klaster-broumov.cz


dřevěný kostel Broumov

Broumov – hřbitovní kostel Panny Marie

Pochází ze 14. století a je nejstarším dřevěným kostelem v Čechách. Jednolodní kostel s prostřední osmibokou věží má částečně zachovanou barevnou výzdobu z poloviny 15. století. Od roku 2008 národní kulturní památka.

www.klaster-broumov.cz/hrbitovni-kostel.htm


Červený Kostelec – kostel sv. Jakuba Většího

Na místě původního gotického chrámu ze 14. století byl vystavěn ve druhé polovině 17. století jednolodní kostel, který byl zbarokizován, pravděpodobně v úzké spolupráci s K. I. Dientzenhoferem. Zvonice stojí samostatně ze severozápadního směru.

www.cervenykostelec.cz


hřbitovní kostel v Dobrušce

Dobruška – hřbitovní kostel sv. Ducha

Nachází se za Dobruškou při cestě do Orlických hor. Jeho založení je gotické, byl několikrát přestavěn, např. renesančně kolem roku 1530. Masivní hranolová zvonice je raně barokní z roku 1687. Známý z televizního zpracování Jiráskova F. L. Věka.

www.dobruska.cz


Dolní Adršpach – Křížový vrch

Izolovaná vyvýšenina z kvádrových pískovců s příkrými svahy. Křížový vrh byl pojmenován podle dosud zachovalé křížové cesty, jejíž jednotlivá zastavení jsou vtesána ve formě reliéfů do skalních stěn.

www.adrspach.cz


Hlavňov - Hvězda

Hlavňov – kaple Panny Marie Sněžné (Hvězda)

Kamennou barokní kapli na hřebeni Broumovských stěn nechal postavit broumovský opat. Centrální stavba na půdorysu pěticípé hvězdy, uvnitř kruhová, má na pravoúhlém portálu, k němuž vede přes skály kamenný můstek, nápis s letopočtem 1733.

www.adrspach.cz


Hostinné - františkánský klášter

Hostinné – bývalý františkánský klášter s kostelem (Muzeum antického umění)

Byl postaven jako raně barokní areál. Kostel je rovněž v tomto slohu, neorientovaný, obdélný, dvoulodní s boční polygonální kaplí. Budova kláštera slouží jako Muzeum antického umění se stovkou kopií řeckých a římských plastik.

www.hostinne.info


Hradec Králové – kaple Panny Marie

Nachází se na Slezském Předměstí v lokalitě Rožberk. Je jedinečnou ukázkou novorománského slohu.


H.Králové - kanovnické domy

Hradec Králové – kanovnické domy

Řada původně renesančních domů pro členy kapituly při chrámu sv. Ducha, upravovaných barokně podle návrhu J. B. Santiniho jako jednopatrové budovy s bohatě zdobenými štíty.


H.Králové - katedrála sv.Ducha

Hradec Králové – katedrála sv. Ducha

Gotická cihlová stavba na Velkém náměstí byla založena roku 1307 královnou Eliškou Rejčkou. Na konci 18. století proběhly barokní úpravy, které byly později regotizovány. Majestátní stavba nese zevně všechny gotické architektonické prvky.

www.dekanstvihk.cz


Hradec Králové – kostel Nejsvětějšího srdce páně

Mohutná dvoukřídlá stavba s hranolovou věží byla postavena na Pražském Předměstí v letech 1928 - 1932 ve funkcionalistickém slohu. Nyní je dominantou náměstí 28. října v centru města.

www.hradeckymkrajem.cz/kraj/hk/kostel-bozskeho-srdce-pane


H.Králové - kostel sv.Mikuláše

Hradec Králové – kostelík sv. Mikuláše

Roubený objekt pravoslavné církve z let 1502 - 1510 stával v obci Habura na východním Slovensku. V roce 1935 byl rozebrán a znovu postaven v Jiráskových sadech. Zajímavá ukázka dřevěné lidové architektury. Zachovaný ikonostas a původní hrazení.

www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/hradec-kralove-kostel-sv-mikulase-v-jiraskovych-sadech


H.Králové - mariánský sloup

Hradec Králové – mariánský sloup na Velkém náměstí

Na soklu stojí sochy sv. Anny, sv. Ivana, sv. Václava, sv. K. Boromejského a sv. Jana Nepomuckého. Kolem sloupu je kamenná balustráda, v jejíchž nárožích jsou další sochy. Sloup je završen plastikou Panny Marie stojící na zeměkouli.

www.kralovehradecko-info.cz


H.Králové - sbor kněze Ambrože

Hradec Králové – Sbor kněze Ambrože

Areál Církve československé husitské - komplex kostela, kolumbária, obytných budov, biskupství a fary z let 1926 - 1929 je adeptem na zařazení mezi národní kulturní památky. Stavby jsou dílem Josefa Gočára ve funkcionalistickém slohu.

www.ccsh.cz


Hronov-kostel

Hronov – kostel Všech Svatých

Původně gotická stavba zpustla za třicetileté války. V 18. století byl kostel prodloužen a zbarokizován jako jednolodní s pětibokým presbytářem. Pozoruhodná je masivní bedněná zvonice, stojící samostatně. Je hranolová, zděná s dřevěným podsebitím.

www.mestohronov.cz


kostel v Konecchlumí

Konecchlumí – kostel sv. Petra a Pavla

Je dokladem čistého barokního slohu. Jednolodní objekt charakterizuje hranolová věž s bání. V interiéru byla na počátku tohoto století instalována křížová cesta, životní dílo malíře Vladimíra Komárka.

www.podchlumi.cz


kostel Nejsvětější Trojice v Kuksu

Kuks – kostel Nejsvětější Trojice a Hospital

Národní kulturní památka. Ojedinělý barokní celek církevních a světských budov, byl založen začátkem 18. století hrabětem F. A. Šporkem jako centrum duchovního života. Součástí komplexu je lapidárium soch M. B. Brauna – alegorie 12 ctností a hříchů člověka.

www.hospital-kuks.cz


kostel v Liberku

Liberk – kostel sv. Petra a Pavla

Dřevěný kostel se zvonicí a farou tvoří jedinečný soubor, který je dokladem zachovalé lidové architektury. Byl postaven v letech 1691 - 1696, na počátku 19. století byl do výšky dvou metrů podezděn a roku 1914 restaurován.

www.obec-liberk.cz


poutní kostel v Neratově

Neratov – kostel Nanebevzetí Panny Marie

Poutní místo ze 17. století s kostelem Nanebevzetí Panny Marie v obci Neratov. Monumentální barokní kostel z roku 1723, který vyhořel v roce 1945, je památkově chráněn. Má opravené průčelí a unikátní částečně skleněnou střechu.

www.neratov.cz


kostel ve Slatinách

Slatiny – kostel Nanebevzetí Panny Marie

Dala jej postavit na mírném návrší uprostřed vsi hraběnka Anna Šliková. Stavba slučuje v dokonalé symbióze dva slohy - gotiku s rokokem.

www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/slatiny-kostel-nanebevzeti-panny-marie


kostelík ve Slavoňově

Slavoňov – kostelík sv. Jana Křtitele

Roubený jednolodní kostelík z roku 1553 představuje unikátní stavební památku. Renesanční zvonice je v horní části opatřená dřevěným bedněním.

http://www.ivo-turista.yc.cz/slavonov.php

www.slavonov.cz


zámecká kaple Smiřice

Smiřice – kaple Zjevení Páně

Náleží do významné skupiny staveb českého vrcholného baroka. Na klenbách centrální oválné stavby jsou nástropní malby. Hlavní oltář zdobí přední dílo barokního mistra Petra Brandla „Klanění tří králů“. Přístupné po domluvě na Městském úřadu.

www.kaple.smirice.cz


Sněžka - kaple sv.Vavřince

Sněžka – kaple sv. Vavřince

V 90. letech minulého století byla obnovena tradice církevních poutí na nejvyšší horu České republiky o svátku svatého Vavřince 10. srpna. Kaple zde stojí již od 17. století.

www.snezka.net


Stanovice - novodobá křížová cesta

Stanovice – křížová cesta 21. století

Soubor sochařských děl ve volné přírodě mezi Stanovicemi a Žirčí s mottem „Příběh utrpení a nadějí člověka“. Soubor patnácti zastavení novodobé křížové cesty byl společně vytvořen předními českými sochaři v letech 2005 až 2008.

www.revitalizacekuks.cz/krizova-cesta-21-stoleti


Stárkov – křížová cesta

Pochází z druhé poloviny 18. století. Je vzácně dochována, zdobená bohatými figurálními reliéfy tesanými v pískovci. Vede od hřbitova do krajiny.

www.starkov.cz


Trutnov - sloup Nejsvětější Trojice

Trutnov – barokní sloup Nejsvětější Trojice

Jedenáctimetrový barokní sloup pocházející z roku 1704 stojí na centrálním Krakonošově náměstí. Je ozdoben osmi sochami světců, umístěnými ve dvou kruzích.

www.trutnov.cz


kartouzy Valdice

Valdice – bývalý kartuziánský klášter

Ojedinělý raně barokní areál (založený r. 1630 Albrechtem z Valdštejna) s centrální stavbou kostela sv. Josefa, nyní Nanebevzetí Panny Marie, byl po zrušení kláštera v letech 1855 – 1856 přestavěn na věznici. Tomuto účelu slouží dosud.

cs.wikipedia.org/wiki/Valdická_kartouza


Veliš - kostel

Veliš – kostel sv. Václava

Byl postaven v 18. století na místě gotické stavby. Jde o krásný příklad iluzivní barokní dispozice s bohatě členěnou fasádou a celou škálou barokního tvarosloví.

www.velis.cz


kostel v Žírči

Žireč – kostel sv. Anny

Bývalý konventní raně barokní kostel, jednolodní se dvěma nízkými hranolovými věžemi. Prostor je rozšířen pěti kaplemi. Byla zde zřízena i jezuitská rezidence, po zrušení řádu přeměněná na zámek, dnes zdravotnické zařízení. Vzácné varhany.

www.trutnovsko.net


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO