Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaPohádkové postavy

Kačenčina pohádková říše a další akce v Orlických horách

Z příběhů, pověstí a legend Orlických hor a Podorlicka vychází zábavná hra pro malé i velké cestovatele „Kačenčina pohádková říše“ ...

... slavnostně vyhlášena v roce 2002 a hned první bod z Devatera artikul Kačenčiných napovídá, kam paní hor a její vláda, „kteroužto z vůle princezny hor starostové obcí horských a podhorských tvoří“ směřuje. „Kačenčina říše jest zemí pohádkovou, pročež je do ní zlým silám, stejně jako Zlobě a Závisti vstup zakázán.“

Deštné v O.h., Kačenka

Snaží se zpříjemnit návštěvníkům, a hlavně jejich dětem, pobyt pohádkou, přiblížit nejenom kraj ale i jeho lidovou slovesnost a pohostinnost horalů. Náš slogan „U nás jako v pohádce“ je zároveň přáním, aby jste se tak u nás cítili. Alespoň jednu z 28 pohádkových postaviček najdete ve vybraných horských obcí (postavičky navrhla výtvarnice Jarmila Haldová) a ty Vás provedou krásami Orlických hor a Podorlicka, romantických zřícenin, zámků, roubených staveb, rybníků, studánek, míst s nádhernými rozhledy. Během svého putování obcemi Orlických hor sbíráte razítka jednotlivých postaviček.

Říčky v O.h., Rampušák

Do hry se může zapojit každý, kdo si zakoupí Vandrovní knížku. K ní dostane zdarma seznam razítkovacích míst a výletních cílů (hrady, zámky, muzea, rozhledny a další turistické zajímavosti), které můžete navštívit a získat tak slevu na vstup, občerstvení, ubytovaní a jiné. Až nasbíráte 21 různých razítek získáte v informačním středisku města Rychnova nad Kněžnou keramickou postavu vaší oblíbené pohádkové bytosti.

Obě jména, jak Kačenka tak Rampušák, můžeme v poslední době slyšet u příležitosti slavnostního ukončení zimní sezóny v Deštném v Orlických horách. Kde je na historických lyžích doprovází na sjezdovce rej masek. V ten den Rampušák předává na letní období vládu Kačence a ona spolu se skřítky své hory chrání. Nebo se s princeznou Kačenkou můžete setkat při slavnostech tavení skla dřevem v letních měsících.

Mutinovy slavnosti

Každoročně jsou pořádané akce spojené s danými legendami jako například ,,Mutinovy slavnosti“ ve Skuhrově nad Bělou. Většinou ústřední postavou je Mutina Skuhrovský, bývalý pán na zdejším hradě. Přijíždí na koni v historickém obleku. Po krátkém uvítacím proslovu a ,,zhodnocení právě minulého roku“ odchází zpět do míst svého ,,současného pobytu“. Vy jako návštěvníci máte možnost shlédnout historický šerm, najdete něco dobrého na zub. Na tuto akci jsou zváni všichni, kdo se rádi pokochají časy dávno minulými.

Podrobné informace získáte na oficiálních stránkách turistického regionu Orlické hory www.orlickehory.eu, nebo ve všech informačních střediscích regionu.

Autor: admin admin

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO