Turistický portál Královéhr. kraje

NÁVOD - jak pracovat s mapami?

Aplikace slouží k snadnému prohlížení a vyhledávání informací přímo v mapách s připojenými popisnými údaji. Pokud chcete program spustit na svém počítači, musíte mít nainstalovaný internetový prohlížeč se zásuvným modulem Java Runtime Environment, umožňujícím spouštění programů v jazyce Java. V případě, že nemáme tyto programy nainstalované, tak se mapový server nespustí a mapy se nezobrazí.

Potřebné programy a nástroje

Zde si můžeme stáhnout instalační soubory potřebných programů a naistalovat si je do počítače.
Get Acrobat Reader Acrobat Reader 7.0
SW potřebný pro prohlížení PDF souborů
odkaz na stránku www.amsoft.cz - Acrobat Reader download
Logo Internet Explorer Internet Explorer 6.0 CZ
internetový prohlížeč
odkaz na stránky Microsoftu
Logo Firefox Firefox 1.5 CZ
internetový prohlížeč
spustitelný soubor, OS Windows, velikost: 5,1 MB
Logo Java Java Run Time Environment v. 1.4
Pro práci s mapami je nutné mít nainstalovanou podporu Javy ve Vašem prohlížeči
spustitelný soubor, OS Windows, velikost: 15,3 MB
Logo Java Java Run Time Environment v. 1.5
Pro práci s mapami je nutné mít nainstalovanou podporu Javy ve Vašem prohlížeči
spustitelný soubor, OS Windows, velikost: 16 MB
 

Stručný návod

Stručný návod k ovládání aplikace je rozdělen do několika témat:

  1. Hledání na mapě podle lokality
  2. Hledání na mapě pomocí databázového dotazu
  3. Výběr z více vrstev


1. Hledání na mapě podle lokality

V menu MAPOVÝ SERVER / MAPY si zvolíme zájmovou oblast, např. "Stravování", "Cestování" apod. Pro demonstraci byla vybrána zájmová oblast "Úřady, instituce".
V okně prohlížeče se zobrazí mapa Královéhradeckého kraje s legendou, v níž jsou vrstvy spadající do této zájmové oblasti. (viz obr. 1)

Mapa Královéhradeckého kraje
obr. 1 - Mapa Královéhradeckého kraje

U jednotlivých vrstev je čtvereček se znaménkem plus nebo mínus. Plus znamená, že vrstva není rozbalená. Po kliknutí levým tlačítkem myši na plus se rozbalí seznam kategorií, patřících do vrtvy. Mínus znamená, že je vrstva již rozbalená. Pokud klikneme levým tlačítkem myši na mínus, tak se vrstva zabalí.
U každé kategorie je čtvereček, který je buď zaškrtnutý, nebo prázdný. Zaškrnutí znamená, že kategorie je viditelná v mapě. Pokud je prázný, tak kategorie viditelná není. Kliknutím levého tlačítka myši lze čtvereček zašktnout nebo odšktnout.

Pomocí tlačítka Přiblížení v horní nástrojové liště vymezíme a přiblížíme území, ve kterém chceme vyhledávat informace o úřadech a institucích. Klikneme na tlačítko Přiblížení a potom nad mapou zmáčkneme a podržíme levé tlačítko myši a tažením kuzroru vymezíme zvolené území (čtverec nebo obdélník). (viz obr. 2)
Tímto způsobem volíme pomocí lupy pro nás výhodnější velikost vybráného území (měřítko mapy).

Přiblížení zvolené oblasti
obr. 2 - Přiblížení zvoleného území

Lze použít i přehledku v levém dolním rohu okna a vybrat zvolené území tažením levého tlačítka myši v přehledce. (viz obr. 3)

Přehledka obr. 3 - Přehledka

Poté vybereme v legendělevým tlačítkem myši z vrstvy "Turistické informace, informační centra" kategorii "TIC - infocentrum". (viz obr. 4)
Vybraná kategorie se zobrazí v modrém poli (obdélníku) a stává se aktuální kategorií pro vyhledávání.

Aktuální kategorie obr. 4 - Výběr aktuální kategorie pro vyhledávání

Po vybrání aktuální kategorie stiskneme tlačítko Informace a tažením levého tlačítka myši upřesníme území zájmu a pustíme tlačítko myši. (viz obr. 5)

Výber zájmové oblasti
obr. 5 - Výběr zájmové oblasti pomocí tlačítka Informace

Je možné vybírat zájmové území i jiného tvaru než obdélníkového (čtvercového). Slouží k tomu tlačítko Informace - "výběr objektů lomenou čarou", kterým se vybírá n-úhelníková oblast.
Klikáním levého tlačítka myši určujeme vrcholy n-úhelníku, pro ukončení výběru území klikneme v okolí počátečního bodu ve chvíli, kdy se kurzor změní z Kurzor na Kurzor. (viz obr. 6)


obr. 6 - Výběr zájmové oblasti pomocí lomené čáry

Jako příklad uvedeme variantu obdélníkového výběru zájmové oblasti.

Po uvolnění tlačítka myši se otevře nové okno prohlížeče s informacemi o všech zobrazených infocentrech ve vybrané oblasti. (viz obr. 7)
Vždy se zobrazí maximálně 10 záznamů na stránku. Pokud jich je více než 10, můžeme přepínat mezi jednotlivými stránkami.

Informace o infocentrech
obr. 7 - Informace o infocentrech ve vybrané oblasti

Pokud chceme zjistit podrobnější informace o vybraném subjektu (infocentru), tak klikneme na jeho název a otevře se nové okno s uvedenými informacemi a v některých případech i s fotografiemi. (viz obr. 8)
Má-li vybraný subjekt vlastní webové stránky (obr. 8 - poslední sloupec), tak se kliknutím na tuto adresu dostaneme přímo na jeho webové stránky.

Podrobnější informace
obr. 8 - Podrobnější informace o vybraném subjektu



2. Hledání na mapě pomocí databázového dotazu

Území, na kterém chceme vyhledávat informace, a aktuální kategorii vybereme stejným způsobem jako v 1. tématu (Hledání na mapě podle lokality).

Pro demonstraci v tomto případě byla vybrána vrstva "Obecní, městské a krajské úřady" z oblasti "Úřady, instituce".

Klikneme na tlačítko Informace v horní nástrojové liště. Na obrazovce se objeví formulář s rozbalovacím seznamem, ve kterém vybereme, podle jakého kritéria se mají objekty vyhledat, např. Obce (města), ve které se nacházejí. (viz obr. 9)

Formulář pro vyhledávání obr. 9 - Formulář pro vyhledávání

Pro příklad si uvedeme výběr městského úřadu podle názvu obce, ve které se nachází.
Název obce (města) lze zadat dvěma způsoby, a to buď napsáním části názvu nebo celého názvu obce (města) - viz obr. 10 a 11, nebo vybráním nabídnuté hodnoty ze seznamu - viz obr. 12.
V případě, že zadáme řetězec znaků (písmen) jako na obr. 10, vyhledají se městské úřady v obcích začínajících na "ja".
Pokud před řetězec znaků (písmen) napíšeme znak " * ", vyhledají se všechny městské úřady v obcích končících na slabiku "ce" a majících libovolný počet znaků (písmen).Znak " * " nám nahrazuje libovolný počet znaků (písmen) v jakékoliv části slova (řetezci znaků).

Zadání názvu obce
obr. 10 - Zadání názvu obce vypsaním začátku názvu

Zadání názvu obce
obr. 11 - Zadání názvu obce vypsaním řetězce znaků

Zadání názvu obce
obr. 12 - Zadání názvu obce vybráním hodnoty ze seznamu

Po vybrané možnosti vyhledání zmáčkneme tlačítko OK. Zobrazí se v novém okně seznam všech objektů v dané obci (městě). Pokud je zaškrtnuto tlačítko "Zaostřit na výběr", tak se měřítko mapy změní tak, aby byly všechny subjekty vidět v mapě.

Je možné provést i složitější dotaz s použitím výroků "a zároveň", "nebo", "a není". (viz obr. 13)
Vyhledají se všechny objekty, splňující všechny podmínky. V tomto případě všechny městské úřady, které mají na začátku názvu obce slabiku "Ja" nebo mají v názvu ulice slovo "náměstí".

Složitý dotaz
obr. 13 - Zadání složitějšího dotazu



3. Výběr z více vrstev

Pokud chceme vyhledávat ve více vrstvách současně, tak vybíráme požadované kategorie ("Městský úřad", "Horská služba" apod.) levým tlačítkem myši a současně držíme stisknuté tlačítko CTRL. Tímto výběrem se šedě označí všechny kategorie, aktuální vrstva je vyznačena modře (poslední označená) a v seznamu pro databázový výběr bude jako první zobrazená.

U všech výběrů se postupuje stejně jako u výběru z jedné vrstvy, jen je zadáno současně více vrstev a je možné kombinovat dotazy.

Když zadáme dotaz, otevře se okno prohlížeče se všemi nalezenými objekty, zařazenými do skupin podle vrstev.

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO