Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKrkonoše a PodkrkonošíAktivní dovolenáPěší turistika

Cestou česko-polského přátelství napříč Krkonošemi

      Pěší turistika: cesta česko-polského přátelství

Cestou česko-polského přátelství

Výchozí místo: rozcestí pod Tvarožníkem (nad Voseckou boudou) ze západu, nebo Pomezní Boudy (Malá Úpa) z východu.

Průběh trasy: Trasa vede kolem Sněžných jam, Mužských a Dívčích kamenů až ke Špindlerově boudě. Zde uhýbá více do polských Krkonoš, kde nabízí pohled na Velký a Malý Staw (rybník), a následně stoupá na Sněžku. Ze Sněžky klesá až na Pomezní Boudy. Lze ji absolvovat pouze pěšky.

Cesta česko-polského přátelství je hřebenovou, červeně značenou trasou, která propojuje západní a východní Krkonoše. Ve svém 28 kilometrů dlouhém průběhu mnohokrát protíná nebo kopíruje česko-polskou hranici. Jelikož vede po nejvyšších vrcholcích Krkonoš, výhledů a zajímavých míst si její návštěvník užije do sytosti. Trasa začíná v západních Krkonoších na rozcestí pod Tvarožníkem (nad Voseckou boudou). Tam je možné se dostat z Harrachova či Rokytnice nad Jizerou, čímž se pěší výlet ještě zhruba o 8 km prodlouží. Na trasu se lze napojit z mnoha míst Krkonoš, pokud ji nechcete absolvovat celou.

Turistické zajímavosti na trase: Především jde o geologické zajímavosti a přírodní úkazy. Obdivovat se můžete i fauně a floře tohoto nejvyššího českého pohoří.

Zdroj fotografií: Antošová Kamila, Bedrníková Alena

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO