Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Žloutenky a HIV v kraji? Laxus hlásí relativní klid

15. 12. 2011

Občanské sdružení Laxus se v Královéhradeckém kraji stará o uživatele drog a také o veřejné zdraví. Pracovníci sdružení například sbírají odhozené injekční stříkačky a testují uživatele drog na infekční choroby. Díky tomu patří Královéhradecký kraj k bezpečnějším místům.

Občanské sdružení Laxus se v Královéhradeckém kraji stará o uživatele drog a také o veřejné zdraví. Pracovníci sdružení například sbírají odhozené injekční stříkačky a testují uživatele drog na infekční choroby. Díky tomu patří Královéhradecký kraj k bezpečnějším místům.

Pracovníci Centra terénních programů Královéhradeckého kraje testovali během léta uživatele drog v Královéhradeckém kraji na infekční choroby. O výsledcích akce nás informovala Markéta Manová, vedoucí centra: „Během léta jsme prováděli mezi uživateli drog testy na žloutenky typu B a C a také vir HIV. Dlouhodobě víme, že člověk, který bere drogy, zajde k lékaři málokdy a tak často ani neví, že se nějakým infekčním onemocněním nakazil. Proto se snažíme být tím, kdo případná rizika zachytí včas a upozorní na ně. Naštěstí se ukázalo, že mezi našimi klienty moc nakažených není. Ve srovnání s obvyklým tvrzením, že 30 až 40 procent injekčních uživatelů drog má žloutenku, jsme zaznamenali zhruba poloviční čísla. Navíc někteří naši klienti o případném onemocnění věděli již z minulosti.“ Pracovníci občanského sdružení Laxus tak potvrzují, že Královéhradecký kraj patří díky dlouhodobě fungujícím službám, které se o drogově závislé starají, mezi bezpečnější regiony. „Dlouhodobá péče o uživatele drog a jejich blízké se vyplácí,“ tvrdí Markéta Manová. „Kdybychom se do měst Královéhradeckého kraje nevydávali s našimi službami pravidelně již od roku 1996, byla by situace mnohem horší,“ dodala.

Výsledky několika desítek testů ukázaly, že nejčastější infekční chorobou mezi uživateli drog je žloutenka typu C. Pracovníci sdružení přitom nezaznamenali žádný případ nakažení žloutenkou typu B a naštěstí také ani jeden test nereagoval pozitivně na vir HIV, původce smrtelného onemocnění AIDS. Testování, které pracovníci sdružení Laxus provádí, je rychlé a především anonymní. Pro mnoho uživatelů drog je tak dostupnější, než kdyby se museli vypravit k lékaři. „Často se stává, že naši klienti ze strachu k lékaři vůbec nedorazí. Pro některé z nich jsme tak jedinou možností, jak zjistit, zda se nenakazili. Pokud se tak stane, dostanou od nás potřebné informace, například, na kterého lékaře se mají obrátit, co dělat a jak se chovat, aby nemoc nešířili dál. Pokud test vyjde negativně, poskytujeme jim informace, jak se nákaze v budoucnu vyhnout a všechny pak samozřejmě zveme na pravidelná přetestování,“ dodala Markéta Manová.

Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje je jedním ze dvou center sdružení Laxus, která poskytují své služby na zakázku Královéhradeckého kraje. Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt Centra terénních programů Královéhradeckého kraje je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Více informací o Laxus o. s. (služby pro klienty, kontakty): http://www.laxus.cz/