Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Díky depistážím se k potřebným lidem může pomoc dostat rychle a včas

26. 3. 2024 Autor: Adéla Bergmannová

74 obcí, 79 kontaktů, 290,5 hodin. Všechna tři čísla spojuje slovo depistáž - ta, kterou jsme dělali v Terénním programu Aufori v roce 2023. Pro „teréňáky“ je depistáž často skloňované slovo, je to nedílná a podstatná součást jejich každodenní práce. Proto bychom vám ji nyní rádi trochu přiblížili.

Díky depistážím se k potřebným lidem může pomoc dostat rychle a včas
Depistáž v terénním programu znamená cílené vyhledávání osob ohrožených sociálním vyloučením nebo chudobou. Je to ale také vyhledávání objektů a lokalit, které jeví známky sociálního vyloučení.

V roce 2023 jsme v Královéhradeckém kraji takto objevili 23 nových míst.

Jednalo se např. o stany, domy nebo i karavan, kde jsme nechávali náš leták nebo jsme rovnou obyvatele oslovili a představili jim naši službu. Všechna tato místa si evidujeme, průběžně se tam vracíme a monitorujeme je.

Depistážní činnost může začít už v kanceláři, kdy si pracovník sedne k počítači a vyhledá si informace o obci, kam se chystá na depistáž. Přímo v terénu to pak znamená procházení města, ať už zcela náhodně, především v potenciálně rizikových oblastech, například kolem nádraží, v parcích a v okrajových částech obce, nebo monitoring již zmapovaných částí města, kde víme, že by se mohli nacházet lidé, kteří by mohli potřebovat naše služby, ale kteří se k pomoci sami dostat nemohou nebo neumí.

Tak tomu bylo i v případě pana A., se kterým začala vloni spolupracovat naše kolegyně, terénní sociální pracovnice Eva. Vzpomíná, jak to celé začalo:

„Ke konci roku 2023 jsem během depistáže v jedné z obcí na Hradecku potkala muže, který držel v ruce náš leták, který jsem tam během depistáže nechala ležet. Muže jsem oslovila, představila mu službu terénního programu a domluvili jsme se na další schůzce. Na ní mi sdělil, jaké řeší problémy a s čím by potřeboval pomoc. Díky depistáži byla jeho cesta k pomoci snazší a jeho situace ohledně dluhů se mohla začít řešit. Spolupráce pokračuje i v roce 2024.“

Díky depistážím se k potřebným lidem může pomoc dostat rychle a včas

Díky depistážím se k potřebným lidem může pomoc dostat rychle a včas