Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Dluhová problematika na Broumovsku

26. 3. 2024 Autor: Lukáš Khýn

Odborné sociální poradenství v Broumově poskytuje mimo jiné i dluhové poradenství, pomáhá občanům řešit exekuce a díky akreditaci od Ministerstva Spravedlnosti ČR sepisuje předluženým lidem návrhy na oddlužení a posílá na příslušné krajské soudy. To vše zdarma v rámci poskytování sociální služby, která je součástí Centra sociálních služeb Naděje Broumov (příspěvková organizace Města Broumova). Díky 100% úspěšnosti poradny při soudním schválení návrhů na oddlužení byla udělená akreditace od Ministerstva spravedlnosti prodloužena o dalších 5 let.

Počet exekucí stále přibývá

Bohužel celorepublikový trend v podobě snižování počtu exekucí na osobu se v Broumově nekoná, ba právě naopak. Mezi roky 2021 a 2022 stoupl počet osob v exekuci téměř o 2%. Z 837 osob na 851 osob. Z toho vyplývá, že téměř 14% ze všech občanů Broumova nad 15 let věku má exekuci = každý 7. občan. Největší podíl exekucí má věková skupina obyvatel v rozmezí 50 až 64 let. Celková výše exekučně vymáhané částky je 550 643 086 Kč, průměrný dluh na osobu je tedy 647 000 Kč.

Dluhová problematika na Broumovsku

Město Broumov má sice vysoký podíl občanů v exekuci, ale s výrazně nižší exekuční vymáhanou částkou než ve zbytku České republiky. Lze tedy usuzovat, že při dostatečné motivaci lidí řešit svoji předluženost a díky usilovné práci poradny s podporou třetích stran má Broumov velkou šanci výrazně snížit zadluženost obyvatel.

Dluhová problematika na Broumovsku

Výrazně přispíváme k řešení předluženosti

Odborné sociální poradenství v Broumově pomáhá lidem zmapovat dluhy, bránit se proti nezákonným exekucím a najít řešení předluženosti. V minulém roce se nám podařilo zastavit nezákonné exekuce v celkové výši 6 mil. korun, které byly vymáhány na základě rozhodčí doložky a úroky byly v rozporu s dobrými mravy. Často se jedná o pohledávky, kde je smluvní úrok stanoven v denní % sazbě a počáteční hodnota dluhu je vzhledem k vymáhané částce v hrubém nepoměru. Dlužník si půjčil 100 000Kč a za několik let je exekučně vymáhaná částka ve výši 1,5 mil.

Mnohdy jedinou možností., jak se dostat z exekuční pasti, je podat návrh na oddlužení. Jednou z podmínek povolení oddlužení je prokázání dostatečně vysokého příjmu ze zaměstnání nebo důchodu a pravidelného splácení dluhu po dobu 3 až 5 let. V roce 2022 jsme pomohli celkem 25 domácnostem z ORP Broumov dostat se z dluhové pasti v podobě podání návrhu na oddlužení. Celková hodnota dlužné částky je téměř 12 mil. korun.

Aktuálně se na celém Broumovsku (ORP) nachází 235 osob v probíhajícím oddlužení (insolvencí). Naše odborné sociální poradenství eviduje 97 podaných návrhů na oddlužení, které jsou aktivní. Z uvedeného vyplývá, že 41% ze všech aktivních insolvenčních řízení v našem regionu vzniklo na základě poslaného návrhu z naší poradny.

Dluhová problematika na Broumovsku