Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Zapojujeme naše klienty do běžného života, říkají ti, kteří se v kraji starají o uživatele drog

2. 4. 2012

Pracovníci Centra terénních programů Královéhradeckého kraje vyjíždějí každý den do mnoha měst v kraji, aby pomáhali uživatelům drog. O tom, v čem spočívá jejich práce a jak se jim daří, nás informovala streetworkerka Kristýna Maťátková.

Pracovníci Centra terénních programů Královéhradeckého kraje vyjíždějí každý den do mnoha měst v kraji, aby pomáhali uživatelům drog. O tom, v čem spočívá jejich práce a jak se jim daří, nás informovala streetworkerka Kristýna Maťátková. „Naším cílem je kontaktovat uživatele drog v jejich přirozeném prostředí a pomáhat jim stabilizovat jejich sociální situaci a zdravotní stav. Pracujeme nejčastěji s nitrožilními uživateli nelegálních drog a nabízíme jim služby, které zmírňují rizika, působená braním drog, poskytujeme sociální poradenství. Pomáháme také klientům k tomu, aby snadněji dosáhli na služby, které jsou pro ně špatně dostupné – zprostředkováváme kontakty na lékaře, úřady práce, pomáháme se zařizováním léčby,“ přibližuje každodenní práci v terénu. Tu podle jejích slov v loňském roce využilo téměř 250 osob. „Jedná se o poměrně standardní číslo, které odpovídá dlouhodobému průměru, na který jsme zvyklí,“ dodává s tím, že přes 140 osob využilo loni služby centra poprvé. V letošním roce prý očekávají podobné výsledky. „Máme stálé klienty, které postupně motivujeme k tomu, aby se zapojovali do společnosti, chovali se bezpečněji, případně s braním drog skončili. Každý rok se nám také daří oslovovat více dalších lidí, kteří drogy berou nebo s nimi experimentují“. Loni se tak podle jejích slov setkali například s poměrně velkou skupinou osob, užívajících takzvané nové syntetické drogy, které prodávalo několik obchodů v kraji.

Je ale vůbec možné se z kolotoče drog dostat nebo se alespoň nepropadnout až na dno? Podle Kristýny Maťátkové to jde. „Nedávno se nám třeba podařilo zprostředkovat jedné z našich klientek návštěvu u lékaře – jako dlouholetá uživatelka drog potřebovala lékařské ošetření a bála se, že bude odmítnuta. Proto jsme návštěvu předem domluvili a k lékaři jí doprovodili. Všechno proběhlo bez potíží. Když se lidé přesvědčí, že naše pomoc funguje, nebojí se pak využít i další služby. Je pak jednodušší jim ukázat, že se z drog lze dostat. Když k tomu někdo dospěje, předáváme ho do návazných služeb, například do léčeben, terapeutických komunit nebo do našeho Ambulantního centra. Několikrát se stalo, že se pak člověk po nějaké době setká s tím, že mu úspěšně abstinující klient přijde poděkovat,“ shrnuje krátce úspěchy, kterých s týmem pracovníků dosahují.

Služba, která je financována z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost působí aktuálně na Královéhradecku, Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku. „Fungujeme v pravidelných časech na různých místech, o kterých klienty informujeme. Když je potřeba, domlouváme se telefonicky, kde se sejdeme. Za týden projedeme zhruba 20 měst,“ dodává a vyráží do terénu pomáhat s ostatními kolegy.

Tuto aktivitu zajišťuje Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s.

adresa: Říční 1252/3a, 50002 Hradec Králové

tel.: +420 775 565 309

e-mail: teren.hradec@laxus.cz