Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Výchovně vzdělávací činnost terénní pracovnice Romodromu ve Smiřicích, Holohlavech a Černilově má úspěch

20. 6. 2012 Autor: Bc. Veronika Dubická

Smiřice, 18.6. 2012 – terénní pracovnice Občanského sdružení Romodrom se ve Smiřicích, Holohlavech a Černilově věnuje v rámci systematické práci s místními rodinami také výchovně vzdělávací činnosti s dětmi

Doučování, pomoc se školní přípravou a nabídku volnočasových aktivit, především výtvarné, hudební a pohybové programy pro děti, poskytuje terénní sociální pracovnice o.s Romodrom v obcích Smiřice, Holohlavy a Černilov již druhým rokem.

Cílem výchovně vzdělávací činnosti je zlepšit prospěch dětí ve škole, procvičovat a trénovat komunikační i pohybové dovedností, podporovat rozvoj kreativity a fantazie u dětí v rodinách ze znevýhodněného prostředí. Programy jsou vytvářeny v souladu s aktuálními potřebami dětí nebo jsou zaměřeny tematicky, např. v souvislosti s vánočními a velikonočními svátky, mikulášskou nadílkou apod.

Při práci s dětmi vznikla potřeba navázat spolupráci i s dalšími institucemi a základní školou ve Smiřicích.

„Za úspěch považuji především zlepšení prospěchu jednotlivých dětí ve škole, ale i to, že se mi podařilo získat je pro různé sociálně aktivizační činnosti, do kterých se pouští s nadšením a nasazením. V poslední době se taktéž podařilo pomoci prarodičům při svěření nezletilých dětí do jejich péče, zařídit navštěvování mateřské školky pro malého chlapce, vzbudit zájem u dětí pro práci s netradičními technikami a materiály“.

Během působení v těchto lokalitách se podařilo navázat úzkou spolupráci přibližně s 12 rodinami, v současné době se intenzivně pracuje s 5 rodinami. Počet dětí se pohybuje mezi 6 a 8, výchovně vzdělávací činnost je prováděna přímo v jejich přirozeném prostředí rodiny. Převážně se jedná o děti mladšího i staršího školního věku nebo o předškoláky.

Věříme, že naše práce s rodinami má smysl a napomáhá ke zlepšení jejich často tíživé životní situace.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II.

Více o projektu na zde.

V případě zájmu o více informací nás prosím kontaktujte:

Mgr. Lenka Matoušková (krajská koordinátorka terénní sociální práce Královéhradeckého kraje )

tel.: 739 630 225

email: lenkamatouskova@romodrom.cz

o. s. Romodrom, Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 Hradec Králové

www.romodrom.cz

Fotogalerie