Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Tyfloservis koncertem v Hradci Králové naposled připomene své 20. výročí

18. 1. 2012

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis v minulém roce oslavila 20 let. Definitivní tečkou a posledním ohlédnutím za uplynulými lety činnosti v oblasti rehabilitace lidí s vážným zrakovým handicapem bude čestná účast na koncertě, který se bude konat ve čtvrtek 19. ledna 2012 v sále Filharmonie Hradec Králové. Ve spolupráci s Filharmonií Tyfloservis nabídne svým spolupracovníkům, klientům, sponzorům a dalším podporovatelům nevšední zážitek.

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis v minulém roce oslavila 20 let. Definitivní tečkou a posledním ohlédnutím za uplynulými lety činnosti v oblasti rehabilitace lidí s vážným zrakovým handicapem bude čestná účast na koncertě, který se bude konat ve čtvrtek 19. ledna 2012 v sále Filharmonie Hradec Králové. Ve spolupráci s Filharmonií Tyfloservis nabídne svým spolupracovníkům, klientům, sponzorům a dalším podporovatelům nevšední zážitek.

Hosté Tyfloservisu a návštěvníci Filharmonie vyslechnou cykly písní Gustava Mahlera v podání známé české mezzosopranistky Andrey Kalivodové a dále Blumine od stejného skladatele. Po přestávce zazní Symfonie č. 4 – „Tragická“ od Franze Schuberta. Dirigentem orchestru Filharmonie Hradec Králové bude Marek Štilec. Tyfloservis v prostorách Filharmonie také představí svou činnost a pro čestné hosty připraví malé občerstvení. Za podporu jeho zajištění děkujeme Statutárnímu městu Hradec Králové a primátorovi MUDr. Zdeňku Finkovi, Makru Cash&Carry ČR, s.r.o., Supermarketu Terno, Hradecké pekárně, s.r.o., Ing. Vasilu Chymčákovi a specializované prodejně Království vín, Ing. Zdeňku Kalousovi a Pivovaru a likérně Kanec v Žamberku a panu Miroslavu Fišerovi.

Projekt Tyfloservis vznikl jako reakce na nedostatek a nízkou kvalitu služeb pro lidi se zrakovým handicapem. V této neutěšené situaci nabídl kvalitní systém profesionálních služeb, který zrakově handicapovaným lidem poskytl podporu odborných pracovníků (instruktorů rehabilitace). Významným rysem projektu je jeho celorepublikové působení, a to prostřednictvím 12 krajských ambulantních středisek, jež byla zřízena během několika prvních let existence projektu. Od samého počátku realizace projektu byly služby rehabilitace poskytovány zdarma jak ambulantní formou v rámci ambulantních středisek, tak i formou terénní, v domácím prostředí klienta. Díky terénní formě jsou poskytované služby přístupné všem zrakově handicapovaným lidem, kteří potřebují pomoci.

Za celé období své existence projekt Tyfloservis podpořil více než 50 000 vážně zrakově handicapovaných lidí. Nejrůznějších přednášek, výstav, osvětových a zážitkových akcí atd. se během dvaceti let zúčastnilo přibližně 110 000 lidí. Krajské ambulantní středisko v Hradci Králové v rámci Královéhradeckého a Pardubického regionu za celé období podpořilo celkem 5 000 vážně zrakově postižených lidí.

Pracovníci Tyfloservisu se nevidomé a těžce slabozraké lidi snaží vybavit potřebnými informacemi a dovednostmi, aby získali dostatečnou míru samostatnosti a mohli se začlenit do běžného života. Práce s klienty probíhá formou jednorázových intervencí, kde jsou řešeny jednodušší problémy (poradenství v oblasti optických pomůcek např. televizních kamerových lup). Výuka složitějších dovedností se odehrává v rámci dlouhodobých individuálních kurzů, které zpravidla trvají 6 měsíců až 1 rok. Dlouhodobé kurzy zahrnují nácvik sebeobsluhy (osobní hygiena, vaření, úklid, péče o dítě apod.), výcvik prostorové orientace a samostatného pohybu (nácvik chůze s bílou holí), nácvik čtení a psaní Braillova bodového písma, nácvik vlastnoručního podpisu, nácvik psaní na klávesnici počítače, nácvik chování v různých společenských situacích, rehabilitaci zraku atd. Vedle práce s lidmi se zrakovým handicapem se také snažíme aktivně působit na širokou odbornou i laickou veřejnost a přiblížit jí problémy, které život se zrakovým postižením přináší. Posílení tolerance veřejnosti je pro podporu integrace lidí se zrakovým handicapem zásadní záležitostí.

Služby Tyfloservisu jsou svým rozsahem a kvalitou v rámci České republiky jedinečné a v tuto chvíli nezastupitelné. Provoz střediska v Hradci Králové je do poloviny roku 2012 spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Po skončení této podpory a vzhledem k současnému nastavení financování sociálních služeb v ČR však nevíme, zda bude naše služba dále udržitelná. Proto uvítáme každou Vaši podporu.

Kontakt:

Daniela Morávková

tel.: 495 273 636

mob.: 608 572 341

e-mail: h.kralove@tyfloservis.cz

web: www.tyfloservis.cz