Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Tréninková pekárna Láry Fáry v Kvasinách nabízí činnost i lidem, kteří by jinak pracovat nemohli

29. 11. 2013

Tonda je „mentálně postižený“, ale jinak úplně normální mladý muž. Dvakrát týdně chodí do Tréninkové pekárny Láry Fáry v obci Kvasiny.

Tohle o sobě napsal sám Tonda:

„Do pekárny chodím už od samého začátku. Jsme vyučenej jako pomocnej kuchař v kuchyni. Baví mě pečení cukroví, spoustu věcí už umím ovládat bez problemů, a rád do pekárny chodím.

Baví mě slepování lineckýho a zdobení čokodortu. Mam tam spousta kamarádů a kamarádek. Do pekárny chodím vždy dvakrát týdně od 12:00 do 15:00“.

A jak se Tonda o možnosti chodit do Tréninkové pekárny vůbec dozvěděl: „No, já jsem se o ní dozvěděl, oni mě o tom dali vědět v Rychnově z kavárny (míněna Tréninková kavárna Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou). Oni to nabízeli rodičům. A rodiče to řekli mně“.

Tonda začal do Tréninkové pekárny chodit, stejně jako další lidé, aby měl nějakou pracovní činnost, aby se mohl učit věci, které nezná nebo které neumí. Do pekárny nastoupil „...protože jsem se tady chtěl naučit nové věci. Ovládat roboty, ovládat troubu, jak se pouští, jak se z toho vyndávají pekáče a takové věci.“

A jak je na tom dnes. „Už to umím, už to umím ovládat“, říká Tonda. A co mu ještě nejde... „Rozdělování vajíček, to mě ještě moc nejde, žloutky od bílku, s tím mám ještě trochu problém...“ Někdo může říci, že chlapi takovéto věci umět nepotřebují, že to je „ženská práce“. K tomu Tonda říká: „já si myslím, že by to měl také umět, i chlap“.

Co se Tondovi nejvíce v pekárně líbí... „Chodím se rád, já se tady rád učím novým věcem. Chodí nás víc, vycházíme spolu dobře“.

Jeho rodiče jsou samozřejmě rádi, neboť se Tonda naučí v pekárně, může uplatnit i doma, ve vlastní kuchyni... „taky pomáhám s pečením, takhle když se třeba peče cukroví na vánoce, tak vypomáhám rodičům...“

A jeho plány do budoucna? Tonda říká: „No, zatím žádné plány nejsou, budu chodit dál sem, tady jsem spokojený, líbí se mi tady.“

Uživatelé v Tréninkové pekárně Láry Fáry nedostávají žádnou mzdu, jelikož zde nejsou jako zaměstnanci, ale jako uživatelé sociálních služeb. Na otázku, zda mu nevadí, že za svou práci nedostává peníze, Tonda odpovídá: „Nevadí, já jsem tady mezi kamarádama“.

Kdyby nebylo pekárny, Tonda by neměl co dělat: „To bych byl asi furt doma“. To je hlavním posláním, cílem Tréninkové pekárny Láry Fáry. Aby i lidé, kteří nejsou uplatnitelní ani na chráněném trhu práce, měli nějakou činnost. Tato činnosti není jako běžné zaměstnání, nejsou zde tak vysoké nároky na pracovní tempo, dodržování pravidel apod. Ale uživatelé mají přesto možnost aktivně trávit svůj čas tak, jak to dělají jiné lidé, kteří chodí do práce.

Své služby poskytuje Tréninková pekárna Láry Fáry každý pracovní den celkem patnácti lidem většinou s lehkým až středním mentálním postižením, případně s mentálním postižením v kombinaci s jiným druhem postižení.

Individuální projekt „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II“ je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Aktivita je hrazena z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Aktivita je součástí individuálního projektu „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II“ (http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/)

Projekt je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Fotogalerie