Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Tréninková pekárna Láry Fáry otevřela své dveře veřejnosti

3. 5. 2012

Kdo zavítal 17. dubna do tréninkové pekárny v Kvasinách, odnesl si určitě spoustu zajímavých dojmů. Občanské sdružení Pferda z Rychnova n. Kn. uspořádalo již podruhé DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Kdo zavítal 17. dubna do tréninkové pekárny v Kvasinách, odnesl si určitě spoustu zajímavých dojmů. Občanské sdružení Pferda z Rychnova n. Kn. uspořádalo již podruhé DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Nenápadný domek v areálu Ústavu sociální péče pro mládež nabízí od listopadu 2010 službu, díky které si mohou zdokonalit pracovní dovednosti a návyky dospělí lidé s mentálním postižením. V pekárně se ve dvousměnném provozu střídá 15 uživatelů. Někteří dochází přímo z místního Ústavu sociální péče, další dojíždí z Domova Dědina v Opočně nebo z rodin.

Sociálně terapeutická dílna, naprosto výjimečná svým zaměřením, se zapsala do povědomí veřejnosti především díky svým pekařským výrobkům. Sortiment se pomalu rozšiřuje, ale už nyní je dost bohatý. V pekárně pečeme mimo jiné kynuté koláče, vánoční nebo velikonoční cukroví, svatební koláčky, dorty, záviny, muffiny nebo preclíky a sýrové kroužky. Nejčastěji mohou tyto dobroty hosté ochutnat při návštěvě kaváren v Rychnově a v Náchodě.

A co vlastně tamní pekaři spolu s terapeuty zvládnou? Zásobovat pravidelně již zmíněné kavárny Láry Fáry, obstarat menší či větší soukromé objednávky pečiva nebo sem tam vyjet se stánkem pekárny na jarmark. V nejbližší době můžete pečivo z pekárny objevit 1. května na Jarmarku v Podorlickém skanzenu v Krňovicích.

Návštěvníci mohli v tréninkové pekárně ochutnat čerstvě upečené koláče nebo voňavé slané preclíky. Po celou dobu probíhal v prostorách běžný provoz, takže samotný proces příprav a pečení mohli všichni shlédnout na vlastní oči. Podívat se přišli jednotlivci, ale i celé skupiny návštěvníků z celého Královéhradeckého kraje.

O.s. Pferda je zapojeno do Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, který je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Velmi si vážíme všech návštěvníků, kteří do tréninkové pekárny v úterý zavítali, stejně tak všech ostatních, kteří nás podporují a zachovávají dál svoj přízeň.

Autor: Bc. Lenka Mihulková