Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Temná kavárna v Hradci Králové měla úspěch

5. 8. 2011

Jaké je to nevidět, mohli na vlastní kůži okusit návštěvníci Temné kavárny, kterou v Hradci Králové otevřela obecně prospěšná společnost Tyfloservis. Kavárna byla otevřena po celých 10 dnů festivalu Divadlo evropských regionů a navštívilo ji rekordních 800 lidí.

Jaké je to nevidět, mohli na vlastní kůži okusit návštěvníci Temné kavárny, kterou v Hradci Králové otevřela obecně prospěšná společnost Tyfloservis. Kavárna byla otevřena po celých 10 dnů festivalu Divadlo evropských regionů a navštívilo ji rekordních 800 lidí.

Od úterý do čtvrtka 21. až 30. června byla vždy od 14 do 20 hodin ve vinném sklípku U Královny Elišky v Hradci Králové otevřena Temná kavárna. Projekt zajistili pracovníci královéhradeckého střediska Tyfloservisu ve spolupráci s majitelem sklípku. Mezi obsluhujícími byli lidé se zrakovým postižením, studentky Univerzity Hradec Králové a dalších škol a kolegové z jiných středisek Tyfloservisu. Nevidomý a slabozrací lidé také zajistili doprovodný program, který návštěvníkům nabídl každý den něco jiného. Umělci z řad nevidomých se představili zpěvem a hrou na piáno, kytaru a flétnu, autorským čtením povídek, poezie, autobiografie, ale také zvukovými ukázkami z rozhlasových pořadů a filmů.

Cílem projektu bylo názorně přiblížit široké veřejnosti podmínky, v nichž nevidomí lidé žijí a dále zprostředkovat setkání s touto cílovou skupinou spojené s odstraňováním předsudků a bariér. Obecným cílem projektu byla podpora integrace nevidomých a slabozrakých lidí do společnosti a prezentace služeb, které Tyfloservis pro zrakově postižené již dvacátým rokem nabízí.

Průvodkyně vede návštěvníky do kavárnyTemná kavárna se otevírala vždy v celou hodinu, kdy byli návštěvníci v tmavých brýlích za pomoci průvodců zavedeni dovnitř. Z nápojových lístků uzpůsobených pro příjem informací hmatem a dalšími smysly si sami vybrali z nabídky nápojů. Velkým zážitkem pro ně byla samotná konzumace objednaných pochutin, kdy si část z nich nebyla jista, zda to zvládne bez větší úhony. Někteří však byli odvážnější a chtěli vyzkoušet kromě nápojů i medovník nebo sýrovou mísu. Pak u stolu zavládlo veselí, když kousek sýra skončil jinde než v ústech jeho majitele. Před závěrečným odtemněním prostor byli všichni zvědaví, co po nich na stolech zbylo, a jak vypadají nápojové lístky, obsluhující personál i umělci.

Pro hosty znamenala návštěva Temné kavárny netradiční zážitek spojený s hodinovým pobytem v úplné tmě. Pro personál z řad nevidomých a slabozrakých i vidících obvykle první zkušenost s touto situací, s níž se výborně vyrovnali a vytvořili podpůrnou atmosféru pro návštěvníky. Mezi personálem, který se každý den střídal, obvykle vládlo nadšení po skončení pracovního dne spojené s pocitem dobře vykonané práce, ale také únava z nutnosti neustálé koncentrace na činnosti, jež během celého dne vykonávali.

Návštěvníci kavárnyTemnou kavárnu navštívilo během 10 dnů celkem 800 lidí a někteří dokonce opakovaně. Jejich reakce lze shrnout slovy: „Byl to pro mě silný zážitek na celý život, který mě donutil k zamyšlení. Moc děkuji za jeho zprostředkování. Obdivuji obsluhu i nevidomé umělce.“ Vzhledem k úspěchu projektu mají organizátoři v plánu akci v budoucnu zopakovat.

Za podporu projektu by organizátoři chtěli velmi poděkovat primátorovi města Hradec Králové MUDr. Zdeňku Finkovi a dále majiteli občerstvení Fresh pannini panu Miloši Linhartovi, který všem, jež zajišťovali provoz kavárny, nabídl každý den jedno jídlo zdarma.

Temná kavárna je součástí projektu Tyfloservis, o.p.s. Hradec Králové, který poskytuje terénní a ambulantní služby sociální rehabilitace lidem se zrakovým postižením starším 15 let na území Královéhradeckého kraje. Projekt je spolufinancován z prostředků individuálního projetku Služby sociální prevence financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a z projektu Statutárního města Hradec Králové na podporu sociálních služeb.

Autor: Daniela Morávková

kontakt: 608 572 341

e-mail: moravkova@tyfloservis.cz