Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Střelba naslepo

18. 12. 2014 Autor: Mgr. Dagmar Balcarová, ředitelka

Zavřete si oči a soustřeďte se jenom na zvuk! Až bude tón nejvyšší, střelte!“. Takové pokyny slyšeli návštěvníci TyfloCentra Hradec Králové, o.p.s., kteří navštívili Den otevřených dveří v hradecké Okružní ulici, ve čtvrtek 13. listopadu 2014, právě na Den nevidomých.

Mnohé zlákala právě možnost zastřílet si poslepu, s tzv. „zvukovou střelbou“, která hravou formou procvičuje koordinaci sluchu a jemné motoriky zrakově postižených. Královéhradecké TyfloCentrum si ji pro tuto příležitost zapůjčilo od dodavatele, firmy Spektra.

TyfloCentrum Hradec Králové otevřelo své dveře symbolicky dokořán všem zájemcům o problematiku života se zrakovým postižením, uživatelům služeb i zvědavé veřejnosti. Kromě zmiňované střelby si návštěvníci mohli poslepu zahrát stolní tenis pro nevidomé, tzv. showdown, nasadit si brýle, simulující zrakové vady, ohmatat kompenzační pomůcky a s jejich pomocí si vyzkoušet třeba nalévání vody. Zejména děti vše pojaly velmi zodpovědně a poctivě vše vyzkoušely. Každý návštěvník se dozvěděl informace o zrakových postiženích, o tom, jaké služby lze využít v našem kraji.

Trvale velký „nával“ byl především v učebně služby sociální rehabilitace pro zrakově postižené, která je podpořena z Individuálního projektu Královéhradeckého kraje. Jak mluví počítač a jak se s ním bez myši dorozumět? Cože? Komunikovat na sociálních sítích nebo obsluhovat bankovní účet po internetu? „Tak já přijdu na konzultaci,“ domlouvá se paní Hana, která si pro svou zrakovou vadu už neporadí s texty, ani složenkami. Nejvíc ji trápí, že už nemůže psát dopisy přítelkyni do zahraničí a číst si její odpovědi. Dosud o počítači nechtěla ani slyšet, nikdy na něm nepracovala... Ale tady si to zkusila a není to tak strašné, a jsou tu tak trpěliví!

Mobilní telefony s dotykovým displejem už také nevidomého neodradí. Jsou aplikace a vychytávky, které zpřístupní prostředí chytrých telefonů náročným uživatelům i těm technicky méně zdatným, kteří si potřebují jen občas zavolat!

Lektoři sociální rehabilitace pomohou lidem se zrakovým handicapem zorientovat se v náročných kompenzačních pomůckách, vybrat tu správnou, poradí s žádostí o příspěvek na úřadu práce. A co je nejdůležitější: naučí je s pomůckou zacházet tak, aby sloužila jak má, a byla praktickým pomocníkem v mnoha životních situacích.