Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Statistiky rostou, říkají ti, kteří mají na starosti drogy

29. 6. 2012

Počty injekčních stříkaček, které spotřebují nitrožilní uživatelé drog, oproti loňskému roku stoupají a to ještě nezačala opiová sezóna, říká Jiří Staníček, vedoucí Centra terénních programů Královéhradeckého kraje.

Počty injekčních stříkaček, které spotřebují nitrožilní uživatelé drog, oproti loňskému roku stoupají a to ještě nezačala opiová sezóna, říká Jiří Staníček, vedoucí Centra terénních programů Královéhradeckého kraje.

Důvody jsou podle Jiřího Staníčka v zásadě pozitivní. „Jednak se nám za poslední tři roky, po které je provoz centra financován z evropských fondů, daří kontinuálně pracovat s naší cílovou skupinou a oslovovat v rámci služeb stále více lidí, jednak se prokazuje, že se uživatelé drog chovají zodpovědněji. Proto využívají našich služeb častěji a nepůjčují si navzájem použité injekční stříkačky. Tyto dvě relativně jednoduché věci se pak odráží v tom, že v kraji nejsou epidemie žloutenek a že tu nenacházíme jehly na každém kroku,“ dodává.

Jeho slova potvrzuje statistika posledních tří let. „ V Královéhradeckém kraji jsme od roku 2009 vyměnili postupně 57, 63, a 76 tisíc stříkaček za rok. Letos v květnu to bylo už 31 tisíc, takže ke konci roku se dostaneme někam k 85 tisícům s tím, že kolegové z kontaktního centra vymění jen v Hradci Králové ještě více než jednou tolik,“ upřesňuje s tím, že červen a červenec pak bývají suverénně nejsilnější měsíce vůbec. To, že se spotřebuje více injekčních stříkaček, přitom prý není kvůli tomu, že by hromadně přibývalo závislých. „Noví lidé nám sice přibývají také, ale statistika vydaných stříkaček ukazuje, že její hlavní těžiště je v práci se stávajícími klienty, kteří mění své zvyky a opravdu se chovají bezpečněji.“ Pracovníci centra s nimi pracují na snižování dávek, motivují je k nástupu do léčby a pomáhají jim k návratu do běžného života. S tím souvisí například pomoc s řešením dluhové problematiky, sháněním práce nebo třeba návrat k rodině, kterou kdysi kvůli drogám opustili.

Skladba drog, užívaných v kraji, se pak podle Staníčka dlouhodobě nemění. „Na prvním místě je stále pervitin, během léta se několikanásobně zvýší užívání opiátů. Je to tak každý rok, ale naštěstí se jedná o sezónní záležitost, danou místní dostupností máku. I tak máme ale přes léto plné ruce práce. Užívání opia na polích je nebezpečné a naši klienti pak mívají mnohem více potíží,“ popisuje každoročně se opakující letní trend.

Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje poskytuje sociální a adiktologické služby uživatelům drog v jejich přirozeném prostředí na území Královéhradeckého kraje za účelem minimalizace rizik spojených s užíváním drog a ochrany veřejného zdraví. Terénní pracovníci aktivně vyhledávají uživatele drog a spolupracují s nimi na stabilizaci jejich sociální situace a zdravotního stavu. Klienty motivují ke změně životního stylu.

Tato aktivita je financována z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu.

Výroční zpráva sdružení: http://laxus.cz/files/vyrocni-zpravy/laxus_vz_2011.pdf

Kontakt pro doplňující informace k tiskové nebo výroční zprávě:

Lukáš Gilányi, T: +420 731954420, E: gilanyi@laxus.cz

Příhloha:

Počet vyměněných injekčních stříkaček (.pdf)