Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Sociální rehabilitace SKOKu do života

20. 12. 2011

Posláním služby sociální rehabilitace je poskytovat na území Hradce Králové kvalitní služby, které umožňují lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru, samostatnost a odpovědnost, aby vnímali svůj život jako smysluplný a srovnatelný s životy ostatních lidí.

Posláním služby sociální rehabilitace je poskytovat na území Hradce Králové kvalitní služby, které umožňují lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru, samostatnost a odpovědnost, aby vnímali svůj život jako smysluplný a srovnatelný s životy ostatních lidí.

Od června 2009 je naším hlavním finančním zdrojem Veřejná zakázka z Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji s názvem Sociální rehabilitace v Hradci Králové pro osoby s mentálním postižením. Protože však vše krásné jednou skončí a konec veřejné zakázky, která nám umožnila 3 bezstarostné roky provozu, nastane v červnu 2012, učinili jsme v letošním roce několik zásadních změn, které by nám měli návrat do běžného systému financování ulehčit.

Za prvé, SKOK do Evropy – zvýšení efektivity

Odpověď na to, jak zefektivnit systém poskytování služby a zjednodušit její vyhodnocování jsme získali díky pracovním stážím v Rakouské společnosti ATEMPO v rámci našeho evropského projektu SKOK do Evropy. Opustili jsme zaběhnutý pořádek, opustili „školní rozvrh“, a na každé 2 měsíce sestavujeme nabídku úzce specializovaných témat jako je vaření těstovin, úklid podlahy nebo telefonní rozhovor. Uživatelé si ve spolupráci se svým klíčovým pracovníkem volí vždy jedno specializované téma na týden. Na základě volby vznikne pro každé téma skupina, ve které uživatel od pondělí do čtvrtka trénuje a plní cíle dle svého úkolového listu. Pátek je věnován intenzivní práci na individuálních úkolech a vyhodnocování. Pracovník, uživatel i rodiče přesně vidí, co vše bylo trénováno a s jakým úspěchem. Uživatel za sebou vidí jasné výsledky své práce a může si lépe plánovat další trénink. Zkráceně by se dalo říci, že se vše stále mění: Sociální rehabilitace SKOKu do života Např. z týdenního tématu těstoviny odchází každý uživatel s tím, že umí uvařit těstoviny alespoň na 1 způsob. Zůstal zachován komplexní charakter, zvýšila se transparentnost a efektivita, zjednodušilo se vyhodnocování.

Za druhé, SKOK do práce - uvolnění naplněné kapacity.

Již druhým rokem se potýkáme s nedostatkem pracovních míst pro naše uživatele, kteří prošli pracovním tréninkem. Jelikož počet uživatelů v tomto roce dosáhl magické hranice 30 osob, rozhodli jsme se v rámci naší společnosti vytvořit vlastní chráněná pracovní místa. Ve spolupráci s úřadem práce jsme otevřeli La Dílnu, kde našlo pracovní uplatnění 10 pracovníků s těžším mentálním postižením. Charakter činnosti dílny vychází z tréninkových aktivit sociální rehabilitace. Pracovní místa jsou šita na míru konkrétním uživatelům, aby v oblasti úklidu, administrativní činnosti, kompletační činnosti a šití, mohli odvádět optimální pracovní výkony.Druhým projektem je založení sociálního podniku Bistro U Dvou přátel, který bude první dva roky výrazně finančně podporován z evropských fondů. Jako obslužný personál bistra a přípravovny zde bude pracovat 7 osob s mentálním postižením. V bistru budou na všechny pracovníky kladeny nároky srovnatelné s otevřeným trhem práce. Pevně věříme, že se tyto činnosti v budoucnu stanou dalším zdrojem pro financování sociální rehabilitace.

Za třetí, skok ke snížení časové náročnosti administrativy služby.

Od ledna se intenzivně věnujeme změně a usnadnění systému sdílení informací na celoorganizační úrovni. Na základě externích konzultací byl vypracován plán a rozpočet na vytvoření interní sítě, nákup potřebného vybavení a proškolení personálu. Našim cílem je odstranit veškeré duplicitní činnosti spojené s předáváním a ukládáním dat. Zaškolení všech pracovníků do užívání výpočetní techniky a interní sítě přineslo velkou úlevu v rychlosti předávání informací a řízení dokumentace. Proto jsme rozhodli naše celoroční úsilí završit nákupem softwaru E-quip pro řízení služby sociální rehabilitace. Tento systém nám umožní správu a plánování celé služby od individuálních plánů uživatelů služeb, přes generování statistických dat pro OK systém, až po pracovní výkazy zaměstnanců.

Skutečné hodnocení nám přinese až provoz roku 2012. Snad právě díky těmto změnám se nám podaří vypořádat s nedostatkem financí a udržet sociální rehabilitaci ve stávající kvalitě i rozsahu.

Ve SKOKu do života totiž víme, co je život. Vždycky něco jiného.