Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Sociální rehabilitace pro zrakově postižené nekončí

30. 7. 2012

V posledních červencových dnech končí podpora Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, pro službu Sociální rehabilitace pro zrakově postižené, kterou poskytuje TyfloCentrum Hradec Králové, o.p.s.

Projekt byl zahájen 18. 9. 2009 a bude ukončen 31. 7. 2012.

Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Posláním této služby je prostřednictvím vzdělávání umožnit rozvoj znalostí a dovedností, které do určité míry kompenzují zrakové postižení a zlepšují tak začlenění do běžného života.

Obsahem služby je především výuka obsluhy náročných kompenzačních pomůcek na bázi PC (digitální zvětšovací lupa pro slabozraké nebo čtecí zařízení s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé). Pomáhá také s výběrem a obsluhou drobnějších pomůcek – ozvučené mobilní telefony, diktafony aj. Součástí je i nácvik komunikace a další dovednosti, které pomáhají lidem s těžkým zrakovým postižením zpracovávat informace a lépe komunikovat.

Po dobu trvání projektu touto službou prošlo přes 50 uživatelů. Lidí, kteří přesto, že nevidí nebo jen velmi špatně, se učí zacházet s náročnou pomůckou. Učí se mnoho týdnů i měsíců, často potřebují další podporu i po ukončení výuky, chtějí držet krok s novými technologiemi a s jejich překotným vývojem. Chtějí si přečíst to, co my ostatní a napsat, co potřebují. Chtějí telefonovat, mailovat a využívat další prostředky moderní komunikace, aniž by byli závislí na ostatních. Chtějí poradit, která pomůcka je pro ně ta pravá a často z další komunikace vyplyne další potřeba ještě jiné pomůcky. Je řada možností a pracovníci TyfloCentra Hradec Králové jsou tu proto, aby pomohli těm, kteří to potřebují.

Podpora projektu byla pro tuto službu klíčová a umožnila její plynulé poskytování a rozvoj. Zároveň je potřeba říci, že ani po ukončení Individuálního projektu sociální služba nekončí! Financování přechází na jiné zdroje a dosavadní dobrá spolupráce s veřejnou správou, jak s MPSV, tak s Královéhradeckým krajem, dává záruky, že služba bude pokračovat dál, podle potřeb uživatelů.

Nevidomí a slabozrací se mohou i nadále s důvěrou obrátit na TyfloCentrum Hradec Králové, o.p.s., na níže uvedené kontakty.

Kontakt:

Mgr. Dagmar Balcarová, ředitelka

TyfloCentrum Hradec Králové, o.p.s.

tel: 495 523 729

www.tyflocentrum-hk.cz