Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Služby pokračují i po skončení financování z IP KHK

29. 6. 2012

(Hradec Králové) Oblastní charita Hradec Králové dne 30.6.2012 končí realizaci zakázek

na poskytování pěti služeb sociální prevence, zadaných Královéhradeckým krajem. Aktivity jsou součástí projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, který je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. V rámci uvedené zakázky Královéhradeckého kraje byly od června 2009 poskytovány služby Intervenční centrum, Azylový dům - Domov pro matky s dětmi v Hradci Králové a služby Azylový dům, Nízkoprahové denní centrum a Sociální rehabilitace pro osoby bez přístřeší (v rámci Domu Matky Terezy - střediska sociálních služeb pro lidi bez domova v Hradci Králové).

Oblastní charita Hradec Králové pokračuje v poskytování všech sociálních služeb v nezměněném rozsahu, díky navazujícímu spolufinancování z veřejných zdrojů.

Dům Matky Terezy, středisko sociálních služeb pro lidi bez domova je jedním ze zakládajících středisek Oblastní charity Hradec Králové. Dnešní moderní zařízení s týmem zkušených sociálních pracovníků pomáhá lidem bez přístřeší a sociálního zázemí zmírnit jejich krizovou životní situaci, minimalizovat zdravotní a sociální rizika spojená s jejich způsobem života a usiluje o jejich návrat k běžnému způsobu života. Nabízí komplexní přístup k člověku formou služeb - Nízkoprahové denní centrum, azylový dům, sociální rehabilitace a noclehárna. Denní centrum nabízí lidem bez domova sociální poradenství, podmínky pro osobní hygienu, přípravu stravy, potravinovou pomoc, zapůjčení nádobí, poskytnutí ošacení nebo obuvi, možnost praní, sušení prádla za poplatek, fotografie na osobní doklady, úvěrovou jízdenku, terénní program. Azylový dům poskytuje sociální poradenství, ubytování až 1 rok s kapacitou 32 lůžek, podmínky pro osobní hygienu, možnost praní, sušení a žehlení prádla za poplatek, podmínky pro přípravu stravy. Sociální rehabilitace nabízí základní sociální a odborné poradenství (pracovní právo, orientace na trhu práce, dluhová problematika), nácvik dovedností - pracovní terapie, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, prodej časopisu Nový Prostor. Čtvrtou službou je Noclehárna. Služby v Domě Matky Terezy jsou poskytované lidem v rámci celého Královéhradeckého kraje.

Domov pro matky s dětmi letos oslavil deset let své existence. Pomoc nabízí zletilým matkám, příp. otcům nebo osobám, které mají svěřené dítě do vlastní péče s věkem do 18 let, zletilým těhotným ženám a případně i samotným zletilým ženám v překlenutí situace spojené se ztrátou bydlení, kterou nejsou schopni samostatně řešit, a to na nezbytně nutnou dobu. Rodičům i dětem poskytuje dočasné ubytování a zázemí, odborné kvalifikované služby, podporuje je v jejich následném začlenění do běžného života, pomáhá jim při obnovování a udržení kontaktu s rodinou. Formou zájmových klubů pomáhá rozvíjet jejich všestrannost, schopnosti a dovednosti. Dospělí mají možnost navštěvovat klub maminek, klub vaření, pěstitelský, šití, klub fotografie, dramatický, klub žen, klub břišních tanců, canisterapie, klub Šikulka. Děti mohou navštěvovat dětský volnočasový klub Mariánek, který jim nabízí systematickou odbornou péči. Od pondělí do pátku je pro ně připravovaný odpolední program. Aktivity dětí se týkají předškolní výchovy, volného klubu, kroužku vaření. Děti mohou docházet i do klubka her, výtvarného kroužku, videoklubu. Zajímají se o hudební, taneční či dramatický kroužek, chodí na doučování. Jsou pro ně organizované zajímavé besedy, besídky, výlety, exkurze. Dle potřeb se s dětmi a případně i rodiči spolupracuje v oblasti výchovného poradenství. V Domově pro matky

s dětmi se věnují mimo jiné i problematice domácího násilí. Služba azylový dům v Domově pro matky s dětmi je poskytovaná lidem v rámci celého Královéhradeckého kraje.

Intervenční centrum je nejmladším střediskem Oblastní charity Hradec Králové. V rámci sociální služby intervenční služba posiluje schopnost a sebevědomí ohroženým osobám tak, aby mohli vyřešit svoji krizovou situaci provázenou domácím násilím a mohli se co nejdřív vrátit k běžnému životu. Poskytuje krizovou intervenci, podpůrnou psychoterapii, právní poradenství, případně následnou pomoc sociální, zdravotní a psychologické povahy osobám ohroženým domácím násilím. Aktivně působí v oblasti prevence a osvětové činnosti. Pořádá besedy na školách, pro laickou i odbornou veřejnost, úzce spolupracuje s Policií ČR. V loňském roce koordinovalo 20 setkání celkem pěti interdisciplinárních týmů pro řešení případů domácího násilí na místní úrovni v bývalých okresních městech (Hradec Králové, Náchod, Jičín, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou). Interdisciplinární týmy byli složeny z odborníků z řad Policie České republiky, soudů, orgánu sociálně právní ochrany dětí, obecní policie, občanských poraden, lékařů a zdravotníků a dalších.

Intervenčního centrum pro osoby ohrožené domácím násilím poskytuje bezplatnou specializovanou sociální službou, určenou osobám starším 18 let zejména z Královéhradeckého kraje.

Kontakty:

Mgr. Václav Hrček, koordinátor projektů, vaclav.hrcek@hk.caritas.cz, 773 516 098

Tiskovou zprávu vydala:

Oblastní charita Hradec Králové

Komenského 266, 500 03 Hradec Králové

www.charitahk.cz