Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Sanace rodiny. Ví někdo, co to vlastně je?

2. 12. 2010

Středisko Triangl Občanského sdružení Salinger nabízí v rámci sociálních služeb v královéhradeckém kraji program sanace rodiny. Je to služba poskytovaná rodinám s dětmi, které se nacházejí v obtížné životní situaci a nemohou ji sami svými silami vyřešit. V rámci sanace rodiny poskytujeme našim klientům pomoc a podporu a snažíme se společně stabilizovat život v rodině, tak aby členové rodiny zůstali pohromadě. Cílem naší služby je napomáhat v rodinách k zlepšení vztahů. Jaké jsou tedy rodiny, kterým se program sanace nabízí? Lze vůbec pro čtenáře vykreslit portrét typické rodiny vhodné pro práci v programu sanace? Existují v rodinách, které procházejí programem sanace shodné znaky? Budu se snažit na tyto otázky odpovědět laické čtenářské veřejnosti následujícím způsobem. Popíšu typické znaky rodiny, která právě vstupuje do programu sanace. Představím v krátkosti příběh jedné rodiny, která programem sanace rodiny úspěšně prošla.

Středisko Triangl Občanského sdružení Salinger nabízí v rámci sociálních služeb v královéhradeckém kraji program sanace rodiny. Je to služba poskytovaná rodinám s dětmi, které se nacházejí v obtížné životní situaci a nemohou ji sami svými silami vyřešit. V rámci sanace rodiny poskytujeme našim klientům pomoc a podporu a snažíme se společně stabilizovat život v rodině, tak aby členové rodiny zůstali pohromadě. Cílem naší služby je napomáhat v rodinách k zlepšení vztahů. Jaké jsou tedy rodiny, kterým se program sanace nabízí? Lze vůbec pro čtenáře vykreslit portrét typické rodiny vhodné pro práci v programu sanace? Existují v rodinách, které procházejí programem sanace shodné znaky? Budu se snažit na tyto otázky odpovědět laické čtenářské veřejnosti následujícím způsobem. Popíšu typické znaky rodiny, která právě vstupuje do programu sanace. Představím v krátkosti příběh jedné rodiny, která programem sanace rodiny úspěšně prošla.

Rodina paní B. právě uzavřela smlouvu s pracovníkem střediska Triangl. Paní Věra (32 let) má tři děti. Dceru Janu (2,5 roku), syna Petra (9 let) a syna Tomáše (13 let). Petr a Tomáš jsou z prvého manželství paní Věry. Nyní je paní třetím rokem provdána za pana Roberta. Rodina bydlí v pronajatém bytě 25 km od Hradce Králové. Paní Věra je na mateřské dovolené, pan Robert dlouhodobě nemůže sehnat práci, pobíral dávky z úřadu práce, nyní se jednou nedostavil, byl vyjmut z registru a dávky nepobírá. Mezi partnery nejsou vyjasněné kompetence a zodpovědnosti v oblasti výchovy dětí, přípravy do školy. Z tohoto důvodu jsou v rodině časté hádky mezi rodiči, atmosféra je dlouhodobě, i podle dětí, nepříjemná.

Dalším tématem, které oba partnery zatěžuje, jsou domácí hospodaření s financemi. Škola, kam docházejí kluci, hlásí nedostatky v oblasti školní přípravy, docházky a prospěchu. Občas se kluci ve škole objeví špinaví, bez svačiny a v zanedbaném oblečení. Rodiče jsou v této oblasti nedůslední, vlivem častých hádek a nevyladění nejsou schopní se těmto záležitostem kolem školy úspěšně věnovat. Prostředí domova, bytu, kde rodina bydlí je celkově neuspořádané, pro děti nedostatečně podnětné (chybí dětské zázemí, místa na hračky, na školní přípravu), paní Věra nestíhá úklid, dětem se příliš nevěnuje, často pláče.

Pomoc od členů vnější rodiny - od nejbližších příbuzných není možná, prarodiče žijí příliš daleko. Děti situaci prožívají také velmi těžko, denně se hádají, perou, zvyšuje se vzájemná agresivita. Dle všech členů rodiny je nálada v rodině dusná a stále se to zhoršuje. Rodina se pokoušela řešit situaci svépomocí, vlastními silami, ale zátěž je v současné době veliká, a shodli se na tom, že to bez pomoci odborníka nezvládnou. Pracovník střediska Triangl, který s rodinou pracuje, v programu sanace, dojíždí do místa bydliště a s rodinou se schází v jejich přirozeném prostředí, u nich doma. Jedná se o terénní formu práce, jedno sezení trvá většinou 1 - 1,5 hodiny. Frekvence setkávání závisí na individuální potřebě rodiny, většinou 1 krát týdně, později se mohou domluvit na rozvlnění a setkávat se 1 krát za 14 dní. Služba je poskytovaná bezplatně a na základě dobrovolného rozhodnutí rodičů. Pracovník Trianglu bude v průběhu práce s rodinou reagovat na potřeby rodiny. Společně zmapují nejkritičtější situace v rodině, budou si vyjasňovat, čeho chce rodina dosáhnout (osobní cíle rodiny) a pracovník bude nabízet a společně s rodiči pak volit různé strategie, jak těchto cílů dosáhnout (osobní plán).

Druhá rodina, kterou představíme, již prošla programem sanace rodiny. Rodina paní Emy (42 let) a pana Daniela (45 let) bydlí v malé obci 35 km od Hradce Králové. V rodině mají v péči a doma bydlí 6 dětí (0,6 roku, 4, 5, 7, 9, 17 let), další čtyři děti jdou v dětském domově, a další dvě v pěstounské péči. Nejstarší dcera je již zletilá, žije s vlastní rodinou na Slovensku. Otec rodiny, pan Daniel nemůže dlouhodobě najít práci. Majitelem domku, v kterém žijí, je pan Daniel. Rodina nesplácela půjčku na zakoupený dům, nedařilo se platit účty za elektřinu, odpady v obci. Zadlužení rodiny pana Daniela bylo úhrnem 460 tisíc korun. Dále měla rodina problémy s lidmi v obci, kde se vytvořilo pevné přesvědčení, že všechny krádeže a výtržnosti má na svém kontě tato rodina, respektive jejich děti. Rodiče se o děti umí postarat - vždy je vařeno, paní Ema pravidelně pere prádlo a oblečení, zájem a lásku k dětem nelze rodičům upřít. Děti, které mají povinnou školní docházku, jí řádně absolvují. Rodina byla do programu sanace rodiny doporučena sociální pracovnicí z příslušného městského odboru.

Po prvních třech schůzkách s rodinou pana Daniela a paní Emy, kde pracovníci vyjasňovali s rodiči, jak jim program může přispět, kde se společně definovala zakázka (na čem chtějí pracovat, s čím potřebují pomoci - tj. cíl) a strategie (jakým způsobem pracovat) se mohla podepsat smlouva o poskytování programu sanace rodiny. Program byl poskytován opět bezplatně a na základě dobrovolného rozhodnutí rodičů. Dohodli jsme se, že setkání budou 1 krát za 14 dní, cca 1 hodinu, přímo v rodině. Smlouva byla podepsána na půl roku, s tím že po uplynutí doby jsme podepsali s rodinou dodatek o prodloužení smlouvy do konce roku 2010. Zakázka rodiny byla:

• pomoci s přehledáním míry zadlužení, zjištění,

• zda lze předejít dražbě domu (v polovině smluvní doby přišel návrh na dražební jednání),

• pomoci rodině s tím, že by začala platit minimální částky z exekučních výměrů

• pomoc při jednání s obcí (zlepšení vztahů v místní komunitě

• pomoc při vyjednávání s institucemi

Doba poskytování služby rodině byla celkem 9,5 měsíce. Sezení v rodině proběhlo celkem 23 krát. Během této doby se konaly schůzky partnerů či subjektů, které byly zainteresováni na řešení situace (zástupce obce, zástupce rodiny, sociální pracovnice, policie, pracovník Trianglu atd.). Případ rodiny pana Daniela byl totiž sledovaný v mediích, tudíž se objevovali potřeby najít řešení pro rodinu i v širším kontextu. Probíhaly také pravidelné schůzky mezi pracovníky Trianglu a sociálními pracovnicemi městského sociálního odboru, které byli vybaveny širšími kompetencemi a detailnějšími informacemi, které pomáhali pochopit složitost rodiny. Pracovník Trianglu vybaven informovaným souhlasem rodičů (plná moc) začal vyjednávat především s exekučními kancelářemi. U dvou kanceláří se podařilo získat souhlas s tím, že klient začne splácet minimální částku v měsíčních lhůtách. Třetí dluh, u elektrárenské společnosti již spláceli.

Pro pana Daniela a paní Emu jsme byli důležitým prvkem ve vyjasňování priorit a zpřehledňování všech toků financí, úkolů, které je potřeba nezapomenout a dotáhnout do konce. Nedařila se nám příliš práce s místní komunitou, s obcí, kde rodina bydlela. Vedení obce bylo po všech různých formálních i neformálních tahanicích velmi zdrženlivé a pomoc a podporu nám nenabídlo. Nedoporučilo nám ani vyjednávání s občany v obci, dokud nebude vidět radikální změna v jednání a chování rodiny pana Daniela. Tuto oblast jsme tedy museli nechat neuzavřenou.

Po letních prázdninách se situace vyhrotila, když přišel návrh na dražební jednání za nesplacený odpad. Pan Daniel se v zákonné lhůtě odvolal, čímž získal čas k jednání, - dražba byla odložena. Nadále spláceli měsíční splátky. Potom, jak blesk s čistého nebe, se objevil celkem seriozní zájemce o koupi domu pana Daniela. Zájemce by vyplatil všechny dlužní částky u exekučních kanceláří a rodině by zbyla částka vhodná k pronájmu bytu. Začali jsme situaci vnímat v optimističtějších barvách, ale problém nastal, když jsme začali mapovat co by se dalo pořídit pro desetičlennou rodinu. Nakonec si naši klienti pomohli sami. Našli si, přes známého, domek k prodeji, který splňoval jejich podmínky a očekávání. Zájemce koupil domek pana Daniela, vyplatil exekuce. V době, kdy vyjde tento článek, se bude celá rodina s největší pravděpodobností nacházet v novém domově, v malé vesničce, kdesi v Čechách.

Během posledního sezení, kdy jsme s rodinou hodnotili průběh celého programu, jsme zdůrazňovali, že velká část práce na jejich rodině ještě leží. Po přestěhování bude probíhat celý proces sžívání s prostředím nového domova a i obce s novými obyvateli. Rodiče jsme vybavili dlouhým seznamem věcí, které je potřeba v novém působišti zařídit, přihlásit. Po rozloučení jsme museli konstatovat, že jsme u konce práce s rodinou, a že prožíváme radost z dobře vykonané práce, společně se smutkem z rozloučení.

Pár slov váženému čtenáři, který dočetl až do konce. Program sanace rodiny je určen rodičům s dětmi ve věku 0 - 18 let, bydlící v Hradci Králové, v nejbližším okolí a v některých městech královéhradeckého kraje (Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Nové Město nad Metují, Rychnov nad kněžnou, Kostelec nad Orlicí). Na úplný konec je nutno podotknout, že projekt Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Ivan Košteyn, sociální pracovník střediska Triangl