Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Romové, kteří řeší své problémy, inspirují mládež z Rychnova

11. 8. 2011

Rychnov nad Kněžnou – Nové Město pod Smrkem – 15.-17. 7. 2011 – Tento víkend se šest mladých kluků a holek z Pelclova nábřeží vydalo poznat Romy, kteří se snaží žít jiné životy. Akci zorganizovalo rychnovské Centrum 5KA a Nevo Dživipen z Nového Města pod Smrkem.

Rychnov nad Kněžnou – Nové Město pod Smrkem – 15.-17. 7. 2011 – Tento víkend se šest mladých kluků a holek z Pelclova nábřeží vydalo poznat Romy, kteří se snaží žít jiné životy. Akci zorganizovalo rychnovské Centrum 5KA a Nevo Dživipen z Nového Města pod Smrkem.

0393Je jich asi čtyřicet a pocházejí z různých koutů Frýdlantského výběžku. Před časem někteří z nich přijeli do Rychnova zahrát své písně na Letní Music Jam na Pelclově nábřeží. A nyní pozvali mladé Romy z „Pelcláku“ k nim na víkendovou návštěvu. Řeč je o členech romského křesťanského sboru Nevo Dživipen. Nevo Dživipen je romský výraz pro Nový život. A přesně ten chtějí tito romští křesťané žít – bez drog, bez kriminality, bez nenávisti. Místo toho se snaží mít práci, posílat děti do školy a dělat něco pro ostatní Romy. Změna jejich života se tento víkend mohla dotknout šestice romských teenagerů z Rychnova. „Nejvíce mě se mi líbilo povídání s Pepou o tom, jak přestal hulit trávu a brát pervitin.“ Sdělila jedna z účastnic víkendu. Reagovala tak na vyprávění mladého Roma, který kdysi sedm let kouřil marihuanu a bral pervitin. Změnila ho až nově nalezená víra Bohu a tři roky se už drží nad vodou on, jeho žena i jejich dvě děti.

0607Během víkendu se však mladí Rychnováci nevěnovali jen povídání s místními. Pracovníci Centra 5KA pro ně připravili pestrou nabídku volnočasových aktivit: táborák, výlet do hor, airsoft, nebo hudební jam. Účastníci výjezdu dobrovolně pomáhali při každodenních činnostech, jako byla příprava jídla nebo úklid. Cílem víkendu bylo inspirovat mládež z vyloučených lokalit v Rychnově pozitivním příkladem novoměstských Romů k zodpovědnějšímu životnímu stylu. Mgr. Martin Vlasák, vedoucí Centra 5KA, hodnotí výchovně rekreační pobyt takto: „Nejvíce si vážím hlubší důvěry mezi pracovníky 5KY, rychnovskými a novoměstskými Romy. A já jsem přesvědčen, že jen právě skrze vztahy založené na důvěře můžeme ovlivnit životy těchto mladých lidí k lepšímu.“ Dík za podporu akce patří Městu Rychnov nad Kněžnou.

OD5K10, o.s. provozuje Centrum 5KA od dubna 2008, k 1. 1. 2010 pak jako sociální službu – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které pomáhá rizikové mládeži ve věku 11-26 let. Služba je podpořena z Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji. Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Více informací podá:

Ladislav Džobák, kontaktní pracovník NZDM Centrum 5KA

733 708 009

ladislav.dzobak@od5k10.cz

www.od5k10.cz