Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Romodrom zaujal veřejnost svými aktivitami na festivalu sociálních služeb v Hradci Králové

12. 6. 2012 Autor: Bc. Magdaléna Juráková

Hradec Králové, 12.6. 2012 – Romodrom se zúčastnil festivalu sociálních služeb v Hradci Králové, účastníkům nabídl možnost blíže se seznámit s romskou kulturou a tradicemi

V pátek 8. června 2012 jsme se zúčastnili akce Královéhradecké asociace nevládních neziskových organizací POZNEJME SE NAVZÁJEM. Cílem akce bylo podle organizátorů zvýšit informovanost veřejnosti a uživatelů sociálních služeb o nevládních neziskových organizacích a službách, které poskytují, a zlepšit vzájemnou komunikaci mezi poskytovateli sociálních služeb.

U stánku Občanského sdružení Romodrom se zastavilo více než 200 lidí. Návštěvníci akce měli možnost ochutnat tradiční romský chléb zvaný Marikl´a s medem i bez. Pro mladší děti jsme připravili romské pohádky a kreslení. Dále si mohli odnést vydání romských novin Romano Hangos, které vydává Sdružení Romů na Moravě, a další letáky a brožury Občanského sdružení Romodrom.

Starší děti a dospělí měli možnost ověřit si a doplnit své znalosti o romské kultuře prostřednictvím kvízu, ve kterém odpovídali dotázaní také na to, co si představují pod pojmem vyloučená lokalita a jaké mají představy o práci terénních pracovníků.

Z odpovědí jsme se dozvěděli, že veřejnost vnímá naši činnost především jako kontrolní s cílem zajistit udržování pořádku. Terénní pracovníci nicméně nabízejí hlavně podporu, poradenství a doprovázení lidí, kteří ve vyloučených lokalitách žijí.

Občanské sdružení Romodrom působí v celém Královéhradeckém kraji. Poskytuje základní poradenství v rámci terénního programu převážně pro dospělé osoby, které jsou ohroženy sociálním vyloučením nebo v sociálně vyloučených lokalitách žijí. Naše služby nevyužívají jen lidé hlásící se k romskému etniku, ale i dospělí z majoritní společnosti. Společné mají to, že žijí v chudobě, jejíž příčinou je omezený přístup ke zdrojům, které většinová společnost nabízí.

Autorka: Bc. Magdaléna Juráková, terénní sociální pracovnice o.s. Romodrom

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II. Více o projektu na http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz.

V případě zájmu o více informací nás prosím kontaktujte:

Mgr. Lenka Matoušková

krajská koordinátorka terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

tel.: 739 630 225; email: lenkamatouskova@romodrom.cz

o. s. Romodrom, Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 Hradec Králové

www.romodrom.cz

Fotogalerie