Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Projekt pro závislé končí. Péče o ně je ale stále potřeba

27. 7. 2012

Až osmdesát uživatelů drog z regionu Trutnovska využilo v uplynulých třech letech služeb královéhradeckého sdružení Laxus. Nyní musí jeho pracovníci z Trutnovska odejít. Finanční podpora z Evropských fondů, díky které bylo možno o závislé pečovat, totiž končí.

Pracovníci sdružení Laxus začali v regionu působit v létě 2009 na zakázku Královéhradeckého kraje. Ten získal finanční prostředky v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence. Po tři roky tak mohli terénní pracovníci poskytovat odborné služby lidem, kteří se potýkají se závislostí na drogách. „Za uplynulé roky se nám podařilo kontaktovat a pro spolupráci navázat osmdesát klientů. Ukázalo se, že v daném regionu má drogová scéna stabilní potenciál a o naše služby je zde zájem,“ řekl Jiří Staníček, vedoucí programu. Realizaci projektu a jeho výsledky hodnotí kladně: „S ohledem na to, jak krátce projekt trval, lze říci, že se nám podařilo spolupracovat s poměrně velkou skupinou klientů. Samozřejmě, že ale existuje ještě značná část lidí, kteří s námi v kontaktu nebyli,“ dodává. Základem práce s uživateli drog je totiž podle Staníčka jejich aktivní kontaktování a budování dlouhodobého a důvěrného vztahu. Na tom se pak staví další prvky – motivace k řešení problémů, které drogy přináší, podpora v léčbě a abstinenci.

Projekt, který sdružení realizovalo na zakázku Královéhradeckého kraje, byl ale i tak podle Staníčka stoprocentně naplněn. „Služby, které jsme na Trutnovsku poskytovali, byly omezeny právě obdobím tří let, které nyní uplynuly. Z regionu odcházíme, protože končí finanční podpora, která byla v této chvíli vyčerpána. Klienty, kteří s námi spolupracovali, odkazujeme na existující služby v okolí. Terénní programy v ostatních okresech, stejně jako další aktivity, které Laxus realizuje, pokračují dále a to i přes několik let klesající podporu státních institucí,“ popisuje aktuální situaci, s níž se v České republice potýká naprostá většina sociálních služeb. Některé už dokonce musely svou činnost kvůli dlouhodobě klesající státní podpoře omezit nebo zcela zrušit.

Pracovníci centra poskytovali od července 2009 na Trutnovsku sociální a adiktologické služby uživatelům drog a jejím blízkým. Celkem uskutečnili přes 2000 kontaktů s 80 klienty, přičemž 61 z nich byli muži. Třiadvacetkrát odkazovali některého z klientů programu do léčby, prováděli orientační testy na žloutenky a vir HIV. Nejčastěji užívanou drogou v regionu je pervitin. Těm, kteří jej užívají nitrožilně, tedy nejvíce rizikovým způsobem, vyměnili přes 24000 injekčních stříkaček. Dalších několik desítek jich posbírali odhozených přímo v ulicích, kde mohly ohrozit i veřejnost. Pracovníci také pravidelně spolupracovali na preventivních aktivitách, například v základní škole v Úpici a nízkoprahovém centru Střelka ve Dvoře Králové.

Více informací o službách Laxus o. s. naleznete na www.laxus.cz nebo ve výroční zprávě za rok 2011, která je dostupná na adrese:                                                                                                                                                                                                                    http://www.laxus.cz/files/vyrocni-zpravy/laxus_vz_2011.pdf

Kontakt pro informace, týkající se Trutnovska: 

Mgr., Ing. Jiří Staníček, vedoucí Centra terénních programů Královéhradeckého kraje 

tel.: +420 777 033 601

Kontakt pro doplňující informace ke službám Laxus o. s.: 

Lukáš Gilányi, DiS., public relations Laxus o.s.

tel.: +420 731 954 420

e-mail: gilanyi@laxus.cz