Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Projekt k rozvoji dostupnosti a kvality sociálních služeb úspěšně naplněn

2. 8. 2012 Autor: Lenka Novotná

Město Rychnov nad Kněžnou v období od března 2011 do července 2012 realizovalo v našem regionu projekt s názvem Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraj II., a to díky zapojení do Individuálního projektu Královéhradeckého kraje. Projekt byl financován z ESF prostřednictvím Operačního programu LZZ a státního rozpočtu ČR.

Bylo nás ne pět jako z románu Karla Poláčka, ale několik desítek zástupců uživatelů, poskytovatelů, obcí jako zadavatelů, kteří se pravidelně scházeli na pracovních schůzkách komunitního plánování sociálních služeb, kde se diskutovalo o podpoře a optimalizaci místní sítě sociálních a navazujících služeb a o možnostech doplnění spektra potřebných aktivit z dobře fungujících programů i odjinud.

Snažili jsme se také o propojení se souvisejícími službami jako např. zdravotnictvím, péčí o předškolní či handicapované děti. Na podzim minulého roku jsme o nich vytvořili přehled v brožuře „Sociální a související služby ve městě a regionu Rychnov n. Kn.“. Náklad 1 300 ks je téměř rozebrán a obsah je jako příručka zařazen v sekci pro komunitní plánování na webových stránkách www.rychnov-city.cz.

Jedním z důležitých indikátorů zakotvených ve smlouvě uzavřené s Královéhradeckým krajem o zajištění činností projektu a naplnění stanovených priorit byly akce na podporu osob pečujících o své blízké. Našli jsme nový způsob práce s veřejností na besedách a seminářích věnovaných problematice péče o zdravotně znevýhodněné děti i seniory a jejího financování a zdá se, že veřejnost jej přijala příznivě.

V říjnu 2011 jsme zvolili netradiční způsob poskytnutí náhledu a ukázek nejrůznějších sociálních ï souvisejících služeb a uspořádali jsme v rychnovském Společenském centru „veletrh“, který se díky vstřícnosti „vystavovatelů“ vydařil a jeho přínosem byla nejen ucelená a názorná informace pro pečující o široké škále a síti služeb, ale také vzájemná výměna zkušeností mezi samotnými účastníky. Proto se odbor sociálních věcí Městského úřadu Rychnov n. Kn. již nyní připravuje na další ročník veletrhu 18. – 19. října 2012.

Děkujeme všem, kteří se do projektu zapojili a pomohli podpořit práci všech organizací neziskového sektoru, spolků a sdružení, které mají ve své náplni obdivuhodné poslání pomáhat zachovat kvalitu života lidem nacházejícím se ve složité životní situaci, kdy se jen těžko mohou obejít bez pomoci svého okolí.

Dagmar Serbousková

za realizační tým projektu VZ 44/1 – Rychnovsko