Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Přespání uživatelů v Centru 5KA je už tradice

9. 5. 2012

Rychnov nad Kněžnou – 11.-12. 5. 2012 – Už třetí přespání s uživateli „nízkopraháče“ v Centru 5KA vzájemně přiblíží Gádže i Romy.

Rychnov nad Kněžnou – 11.-12. 5. 2012 – Už třetí přespání s uživateli „nízkopraháče“ v Centru 5KA vzájemně přiblíží Gádže i Romy.

Společné opékání buřtů, pak pár společných her, povídání a společné přespání za dozoru vedoucích – to je plán pro pátek 11. 5. 2012 připravený pracovníky Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Centrum 5KA. Kontaktní pracovník Ladislav Džobák prozrazuje, proč se tato zvláštní akce mimo otevírací dobu Centra 5KA pořádá: „Je to skvělá šance poznat mnohé naše uživatele jinak a získat více jejich důvěry. Když nám více důvěřují, můžeme jim lépe pomoci s různými problémy, které je často trápí.“ Centrum 5KA pomáhá mladým lidem ve věku 11-26 let, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci – mají například těžkosti ve škole, doma, ve vztazích, s volným časem, alkoholem nebo drogami.

Akce bude výjimečná ještě v jednom ohledu: účastnit se jí budou Romové i Gadžové, tedy bílí. „V dnešní době, kdy roste rasové napětí a tím i vzájemné předsudky, chceme pomoct akcemi, které spojí lidi bez ohledu na barvu kůže a budou tak bourat vzájemné rozdělení a odcizení.“ Říká Mgr. Martin Vlasák, vedoucí NZDM Centrum 5KA. Do Centra 5KA už roky chodí mladí lidé bez rozdílu etnika – mnozí jsou Romové, ale mnozí ne. Během volnočasových aktivit v Centru 5KA se postupně učí spolu komunikovat, řešit konflikty bez násilí a navzájem se tolerovat. Marek, místní pátnáctiletý Rom k tomu dodává: „Jsem rád, že sem chodí i Gádžové a nevadí mi to.“

OD5K10, o.s. provozuje Centrum 5KA od dubna 2008, od 1. 1. 2010 pak jako sociální službu. Aktivita je podpořena z Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji. Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Více informací podá:

Ladislav Džobák, kontaktní pracovník NZDM Centrum 5KA

tel.:733 708 009

e-mail: ladislav.dzobak@od5k10.cz

web: www.od5k10.cz