Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Představujeme Nadační fond pomoci

26. 4. 2013 Autor: Čestmír Horký

Nadační fond pomoci je jedním ze 3 nadačních fondů zakladatele Karla Janečka. Cílem NFP je pomáhat lidem a skupinám, kteří se cizím zaviněním dostali do tíživé životní situace. Jinak řečeno, tito lidé se rozhodli udělat něco pozitivního, správného a dostali za to „přes prsty“.

Účelnou podporou rozumíme poskytnutí nadačního příspěvku, zajištění právního zastoupení či medializaci kauzy. Vždy nás zajímá finální dopad naší podpory. Je pro nás nezbytné, aby naše pomoc řešila žadatelovu situaci v co nejvyšší míře.

Pomoc, kdy pouze zalepíme díru v rodinném rozpočtu s tím, že situace je z dlouhodobého hlediska dále neřešitelná (např. výdaje rodiny jsou stále vyšší než její příjmy), nepovažujeme za efektivní. Je pro nás důležité, aby naše podpora měla širší význam a vedle vyřešení aktuální tíživé situace žadatele také podpořila jeho budoucí aktivizaci a tedy snahu pracovat sám na sobě. V případě, že není v našich silách žadateli pomoci, zajišťujeme kontakt či zprostředkujeme setkání s návaznou službou.

Je pro nás důležitý efekt dopadu naší pomoci, proto s každým žadatelem pracujeme individuálně a hledáme formu budoucí aktivizace žadatele, aby v budoucnu pomoc nepotřeboval a byl schopen se spolehnout sám na sebe. V ideálním případě bychom si přáli, aby takový žadatel byl schopen pomoci druhým.

Širší dopad naší práce pak spatřujeme v podání zprávy společnosti, že dobré a záslužné činy se vyplácí! Že pořekadlo „každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán“ nemusí vždy platit!

Chceme také vzkázat: „nemějme obavy žádat o pomoc a zároveň nemějme obavy pomoci jinde“

Čestmír Horký

ředitel NFP

Více informací naleznete na: www.nfpomoci.cz