Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Po letech jsem se viděl s rodiči, říká před nástupem do léčby

20. 6. 2012

Čtyřiadvacetiletý Petr bere od svých sedmnácti let drogy. V devatenácti opustil domov a od té doby žije na ulici. Teď mu díky pracovníkům královéhradeckého K-centra svitla naděje na návrat domů. Podmínkou je ale úspěšné zvládnutí léčby.

Čtyřiadvacetiletý Petr bere od svých sedmnácti let drogy. V devatenácti opustil domov a od té doby žije na ulici. Teď mu díky pracovníkům královéhradeckého K-centra svitla naděje na návrat domů. Podmínkou je ale úspěšné zvládnutí léčby.

Petr je klientem K-centra Hradec Králové od roku 2009. Stejně jako mnoho dalších uživatelů drog využívá zejména výměnný program injekčních stříkaček. Poslední půlrok se mu ale podařilo významně omezit braní pervitinu a s pomocí sociálního pracovníka si zařizuje vše potřebné, aby mohl nastoupit do léčby v terapeutické komunitě. „Petr udělal za poslední dobu velký pokrok,“ říká o něm Milan Laba, pracovník centra. „Zařídil si chybějící doklady, začal u nás uklízet a během poradenství, které jsme mu poskytovali, projevil zájem o léčbu,“ dodává. Nyní mu pracovník pomáhá sepsat životopis a žádost o místo v léčbě. Vzhledem k jeho mnohaleté drogové kariéře se rozhodl pro dlouhodobou několikaměsíční léčbu. Pokrok udělal také ve vztahu s rodiči. „Neviděl jsem je několik let, prakticky pro mě neexistovali. Nelíbilo se jim, že beru a tak jsme se vůbec nevídali. Před dvěma měsíci jsem je navštívil a řekl jim, že chci přestat. Pokud to vyjde, mohl bych se vrátit domů. Chvíli to ale potrvá,“ říká Petr s nadějí a odhodláním.

Kvůli drogám přestal chodit do školy a po absolvování léčby by ji rád dokončil. „Učil jsem se na kuchaře, ale nechal jsem toho. Drogy mě tehdy chytly a na školu nezbylo místo. Přestala mě zajímat.“ Bez školy, zaměstnání a peněz to ale nejde, jak zjistil. „Nějakou dobu jsem chodil na brigády, ale kvůli drogám jsem byl nespolehlivý, takže mě vždycky vyhodili. Několikrát se ale taky stalo, že mi nezaplatili ani za to, co jsem udělal,“ popisuje své potíže. Pokud ve svém odhodlání vytrvá, může se připravit na budoucí zaměstnání už během léčby. V terapeutické komunitě, pro kterou se rozhodl, totiž nebude jen tak sedět. „Už během léčby získávají klienti pracovní zkušenosti, například se starají o zvířata, uklízí, vaří nebo dochází do takzvaných chráněných dílen, kde se postupně učí i další věci,“ upřesňuje průběh léčby Milan Laba. Petrovu šanci hodnotí pozitivně. „Na rozdíl od některých klientů, kteří o léčbě mluví, ale často se k ní nikdy neodhodlají, je u Petra znát touha po návratu do běžného života. Spolupracujeme na zlepšení jeho situace už pár měsíců a jemu se daří dodržovat termíny domluvených schůzek. I braní drog omezil, takže šanci rozhodně má,“ uzavírá náš rozhovor.

K-centrum Hradec Králové je nízkoprahové zařízení poskytující sociální a adiktologické služby uživatelům drog a jejich blízkým osobám v Hradci Králové. Služby jsou poskytovány odborně, v souladu s individuálními potřebami klientů. Cílem je umožnit klientům K-centra vést a rozvíjet běžný způsob života. Ve vztahu k široké veřejnosti je nejdůležitější hodnotou ochrana veřejného zdraví.

Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Výroční zpráva sdružení: http://laxus.cz/files/vyrocni-zpravy/laxus_vz_2011.pdf

Kontakt pro doplňující informace k tiskové nebo výroční zprávě:

Lukáš Gilányi

T: +420 731954420

E: gilanyi@laxus.cz