Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Pferda slaví 10 let!

13. 10. 2014 Autor: Vendula Brdičková

Pferda – kdo to je? Pferda je sdružení pro všestranný rozvoj osob s mentálním postižením. Naše sdružení letos oslavilo desetileté výročí od založení a fungování.

Provozujeme 6 projetků / 2 tréninkové kavárny Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě, projekt Takový normální život, Tréninkový byt, Pekárna Láry Fáry v Kvasinách a Úklidová firma působící v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě / úspěšně jsme zprovoznili v Kvasinách další projekt, pekárnu NA PLECHU. Projekty dvou tréninkových kaváren Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě, projekt Takový normální život, Tréninkový byt a Pekárna Láry Fáry v Kvasinách jsou financovány z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR čehož si nesmírně ceníme.

Celkově občanské sdružení Pferda lze rozdělit na dvě poloviny:

1.Sociálně terapeutické pracoviště pro klienty s mentálním postižením, kde se učí dovednosti, které se nutně potřebují naučit k tomu, aby mohli lépe a samostatněji fungovat.

2.Sociální podnikání. Tato oblast nám umožňuje vydělávat peníze pro naši finanční samostatnost a umožňuje zaměstnávat klienty, kteří již prošli tréninkem a jsem schopni fungovat samostatně a danou práci zvládnout.

Celkovou vizí našeho sdružení je pomoci lidem s mentálním postižením se zařadit do normálně fungujícího života bez závislosti na někom třetím. Vzděláváme je, učíme základní a důležité dovednosti, které vedou k jejich osamostatnění se. Zvyšujeme jejich sebevědomí, důvěru. Ale nesmíme opomenout ani fakt, že díky našemu sdružení Pferda spojujeme lidské životy a vkládáme do nich lidskost. Společenství lidí, ve kterém každý z nás žije, formuje náš život. Proto se snažíme obohacovat život našich klientů, ale také veřejnosti. Snažíme se “proplést prsty rukou našich klientů a ruce veřejnosti”. Je krásné vidět, jak se spojuje společenství lidí, kteří budují komunitu bohatou na zážitky, stávají se příznivci, debatují, berou věci tak, jak jsou a nedělají vůči nikomu předsudky. 10 let Pferdy chceme oslavit a proto se s Vámi chceme podělit o naši radost. Spustit projekt není lehké, ale je to lehčí než ho udržet při životě deset let.

Fotogalerie