Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Otevření Domova se zvláštním režimem v rámci Domova důchodců Náchod

14. 8. 2015 Autor: Jana Součková

Na základě podnětů obcí a poskytovatelů sociálních služeb bude v Domově důchodců Náchod od 1. 1. 2016 rozdělena stávající lůžková kapacita na dvě služby, na Domov pro seniory (DPS) s kapacitou 90 lůžek a Domov se zvláštním režimem (DZR) s kapacitou 60 lůžek. Kapacita Domova se zvláštním režimem bude určena hlavně pro seniory se stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou, jejichž zdravotní a duševní stav vyžaduje zvláštní péči a režimová opatření na ochranu jejich zdraví a bezpečí.

Vyčlenění části kapacity stávajícího Domova důchodců Náchod pro tuto specializovanou pobytovou sociální službu by mělo částečně řešit umístění osob se stařeckoudemencí a Alzheimerovou chorobou, které vsoučasné době nemají možnost vnáchodském regionu takovouto službu využívat.

Stávající obyvatelé Domova důchodců Náchod – uživatelé službydomova pro seniory- nebudou touto změnou nijak ohroženi, jelikož část jich zůstane vdomově pro seniorya další část vzhledem kjejich zdravotním stavu a diagnóze bude umístěna po 1. 1. 2016 do nové služby, do domova se zvláštním režimem. Zřízením nové služby vžádném případě nevznikne volná kapacita pro 60 zájemců o službu domova se zvláštním režimem, ale pouze možnost umístění do této služby vregionu.

Vrámci nové služby budou od 1. 11. 2015 evidovány odděleně žádosti o umístění dodomova se zvláštním režimema dodomova pro seniory/formulář nové žádosti bude kdispozici ke stažení na webových stránkách Domova důchodců Náchod – www.ddnachod.cz. - nebo kvyzvednutí přímo vdomově/ a zájemci o službu budou umisťováni dle uvolněné kapacity požadované služby.

Vsoučasné době vDomově důchodců Náchod postupně probíhají vnové i ve staré budově stavební práce, úpravy dispozičního řešení stávajících pokojů krozdělení kapacity na dvě služby. Naprovozdomova se zvláštním režimembude dále nezbytně nutné upravit stávající prostory o režimové bezpečnostní prvky, jako je například nová signalizace, monitorovací zařízení a dveřní systémy. Tato stavebně technická příprava je rozdělena na více etap zdůvodu profinancování náročných investičních akcí a zajištění provozu domova souběžně sprováděním prací. Veškeré stavební úpravy a materiálně technická příprava na provozdomovase zvláštním režimemby tak měla být ukončena vdubnu roku 2016. Po dobu 4 měsíců budou tedy ještě práce pokračovat souběžně sprovozem domova se zvláštním režimem.

Pevně věříme, že se nám podaří novou službu - Domov se zvláštním režimem - vnašem regionu dobře zabezpečit, aby sloužila ke spokojenosti žadatelů i jejich rodinných příslušníků, kteří již dále nemohou velmi náročnou péči o své blízké zvládat sami vjejich přirozeném prostředí.