Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2013

18. 9. 2014 Autor: Leona Hovorková

Organizace Péče o duševní zdraví se v aktuálně vydávané výroční zprávě ohlíží za rokem 2013. Její služby za uplynulý rok využilo 619 lidí ze 170 východočeských měst a obcí, z toho 536 klientům byly poskytnuty více než 4 intervence. Průměrný počet intervencí na klienta a rok byl 16, což představovalo více než 20 000 hodin práce celkem. Řadě klientů tato pomoc pomohla zvládnout běžný život, vyhnout se hospitalizacím v psychiatrických zařízeních nebo se po hospitalizaci vrátit domů.

Zorganizování generálního úklidu a rekonstrukce bytu, který padesátiletá klientka vlivem své psychózy nechala zchátrat a proměnila ve smetiště. To vše za účelem, aby se po dlouhé psychiatrické hospitalizaci měla kam vrátit a začít znovu. Klientka se vrací domů a učí se znovu hospodařit ve svém bytě.

Praktická a emocionální podpora mladé ženy s kombinací mentálního handicapu a psychózy, která se rozhodla být sama za sebe, být dospělá, odstěhovat se od rodiny na ubytovnu a žádat o vrácení způsobilosti k právním úkonům. Klientka s dopomocí spolubydlících a sociálních pracovníků dokáže žít jako ostatní a její samostatnost se rozvíjí.

Asertivní navázání kontaktu se starší dámou, která děsí sousedy na maloměstě svým křikem a výstředním chováním. Trpělivé budování vztahu důvěry za účelem zajištění základních životních potřeb, nákupů, údržby bytu a zajištění základní lékařské péče. Klientka nachází důvěru, cítí se bezpečněji a její chování se stabilizuje.

To je několik příkladů dobré praxe z velmi rozmanitého spektra činností, které Péče o duševní zdraví v zájmu duševně nemocných lidí vykonává. Je práce vždy takto úspěšná? Ředitel sdružení Petr Hejzlar to komentuje: “Naše práce je vcelku komplikovaná, a to více faktory. Duševně nemocní často pomoc aktivně nevyhledají, musíme je najít my. Ať už prostřednictvím kontaktů v psychiatrických ambulancích a lůžkových zařízeních nebo na podnět městských úřadů. Navázat s klientem vztah důvěry je složité a mnohdy to trvá měsíce. Máme ale radost, že každoročně rostou počty nemocných a jejich rodin, kteří se na nás obracejí sami. Věříme, že to je vlivem dobré odváděné práce.“ Jaké jiné překážky se vyskytují? „Mnohdy se musíme potýkat s laickými představami, že nemocnému by bylo lépe někde stranou společnosti, kde by o něj bylo dobře materiálně postaráno. Nevylučuji, že to i někteří nemocní v určité fázi takto cítí. My ale ctíme princip, že pobytem mimo společnost se u nemocných ztrácí sociální dovednosti a společenské kontakty. Čím delší je doba pobytu ve zdravotnické či sociální instituci, tím horší jsou vyhlídky na návrat do běžného života. Optimálním řešením je poskytnout pomoc včas, aby nemocný člověk ze svého prostředí nikam odcházet nemusel.“

Aktivity sdružení jsou součástí Individuálního projektu na sociální služby Pardubického kraje II a Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II. Projekty jsou financovány z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Péče o duševní zdraví

Nezisková organizace s 18ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku. Organizuje akreditované vzdělávací kurzy nejen pro pracovníky v pomáhajících profesích. Pořádá osvětové a kulturní akce na podporu společenského povědomí o životě lidí s duševním onemocněním. Samostatná organizační jednotka Výměník podporuje lidi se zdravotním handicapem v návratu na běžný trh práce a nabízí pracovní uplatnění v chráněné kavárně, dílně a obchodu.

Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi

Soubory ke stažení