Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Odlehčovací služba na pomoc rodinám s hendikepovaným dítětem

30. 10. 2013 Autor: Denisa Voborníková

Co je to odlehčovací - pobytová služba, jaké má výhody a co všechno nabízí v péči o hendikepované děti, přijely vysvětlit jejich maminkám pracovnice Občanského sdružení Cesta v Náchodě. Tato schůzka se konala dne 15. 10. 2013 v příjemném prostředí Salonu Kateřina v Hradci Králové.

„Odlehčovací službu v Náchodě využívám už několik let“, říká Ivana Bardonová, hlavní iniciátorka tohoto setkání. „Jsem nejenom předsedkyní občanského sdružení Cesta, ale také matkou těžce postiženého syna Jakuba. Díky této službě se mohu věnovat dalším dvěma zdravým dětem a dá se říci, že žijeme jako každá jiná rodina.“

Nejčastějšími obavami maminek hendikepovaných dětí je to, zda-li se dokážou vyrovnat s pocitem, že se dítěte zbavují, nebo že ho někam odkládají. Jak řekla jedna z přítomných žen:„Mám pocit viny, že se jdu bavit a moje dítě je někde úplně jinde. V hlavě se mi honí otázky typu „Jsem špatná matka ? nebo Co na to řekne okolí?“.

Na tuto otázku pohotově odpověděla psycholožka Mgr. Petra Fetersová z náchodské poradny pro ženy. „Každá matka, která neodloží své těžce postižené dítě do ústavu, je pro mě hrdinka. Zvláště pak, pokud se stará ještě o další děti, které si zaslouží stejný díl péče jako jejich postižený sourozenec. Láska matky možná nezná mezí, totéž se však nedá říci o síle, která je zapotřebí ke každodennímu zvládání této obtížné situace. Frustrovaná, unavená a zoufalá - to je nejčastější obrázek ženy, která nemá možnost načerpat novou energii. Takové matce vždy říkám, že pokud se chce dobře postarat o své dítě, musí nejprve opečovat sama sebe“.

Rodiče se dále zajímali o to, jakým způsobem mohou odlehčovací službu využít, jaká je zde péče o klienty a co jim může nabídnout. „Vaše děti k nám mohou jezdit na týden, na měsíc, nebo třeba jen na víkend. Díky malé kapacitě služby a stálému personálu, je možná kvalitní péče a individuální přístup ke každému uživateli. Sdružení v rámci své činnosti nabízí spoustu aktivit, jako je například hipoterapie, canisterapie, návštěva solné jeskyně, plávání, hra na tibetské mísy, kulturní a sportovní akce a různé zájmové kroužky.“, vysvětluje Mgr. Zdeňka Císařová z OS Cesta.

Vztah mezi dítětem a matkou je věčným lidským tématem už od dob počátků naší existence. Ve víru společenských změn se po staletí měnily výchovné metody a morální priority. Jedno však zůstává stejné a platné i v dnešní době, podstata nejčistší nehmotné hodnoty – mateřské lásky. Nejsem zastáncem tvrzení, že schopnost milovat je dána pouze člověku, jsem však přesvědčena o tom, že vyváření podmínek pro existenci dobrého vztahu mezi dítětem a matkou, je jednou z priorit každé moudré a vyspělé společnosti.