Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Noclehárna ukončila předčasně svou činnost

1. 4. 2015 Autor: Marcela Hauke

Noclehárna ve Dvoře Králové nad Labem, která slouží bezdomovcům na přespání v období od 1. 11. do 31. 5., ukončila pro tuto sezónu předčasně svou činnost o dva měsíce dříve, tedy k 31. 3. 2015.

Stala se neuvěřitelná věc! Noclehárna nemá již pár dní klienty. 57 % všech klientů vyřešilo svou nepříznivou sociální situaci tak, že už nepotřebují služeb noclehárny. Ostatní na ni v současné době rovněž nedosáhnou, byť z jiných důvodů. Jak se ukazuje, podařilo se nám minimálně nabourat další z mýtů a předsudků o bezdomovectví. To, že někdo žije dlouhou dobu na ulici, ještě neznamená, že nemá šanci na návrat do běžného života. Ukazuje se, že pokud se podaří vrátit člověku jeho ztracenou důstojnost, podaří se mu vrátit i naději. Jsem hrdá na ty, kdo se dokázali vymanit ze svého bezdomovectví a nastartovat nový život. Za tímto úspěchem je však také profesionální sociální práce všech pracovníků noclehárny v čele s jejich vedoucí, Lucií Chaloupkovou a respekt ke každému jednotlivci. Za velmi pozitivní a přínosnou lze bezesporu považovat i spolupráci s některými strážníky Městské policie, kteří pracují na noclehárně jako sociální pracovníci nebo pracovníci v sociálních službách. Když se noclehárna otvírala, mnozí nevěřícně kroutili hlavou, že toto spojení nemůže fungovat. Mýlili se. Naopak, byla to skvělá volba! Vedoucí Domu Žofie velmi úzce také spolupracuje při řešení nepříznivé sociální situace svých klientů i s dalšími institucemi – odborem školství, kultury a sociálních věcí, úřadem práce,… ale hlavně se daří klienty motivovat ke změně.

A co se vlastně přihodilo?

V průběhu letošní sezóny (tedy od 1. listopadu do 31. 3. 2015) využilo služeb noclehárny celkem 14 klientů. 4 z nich pocházejí ze spádových obcí města Dvůr Králové nad Labem – z Lanžova, Bílé Třemešné, Borovnice a Vítězné - Kocléřova. Z celkového počtu 14 jich vyřešilo nebo jen částečně vyřešilo svou situaci tímto způsobem (to je oněch výše zmiňovaných 57 %):

  • 3 klienti přešli z noclehárny do služby azylový dům, kde hledají nebo již našli zaměstnání,
  • 2 klienti nastoupili do zaměstnání v jiném městě a odstěhovali se,
  • 1 klient vylepšil své rodinné vztahy a mohl se vrátit ke svým rodičům,
  • 1 klient si nalezl zaměstnání a nastěhoval se do Domu Sv. Faustyny,
  • 1 klient má závažnou psychickou chorobu a pečuje o něj znovu jeho matka ve své domácnosti.

Ne každý z našich klientů našel v sobě dostatek sil a motivace ke změně a za některé vyřešila jejich problémy sama příroda:

  • 2 klienti jsou dlouhodobě hospitalizováni na oddělení následné péče Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem,
  • 1 klient nastoupil do výkonu trestu,
  • 1 klient zemřel,
  • 2 klienti si zvolili způsob života na ulici dobrovolně a při prvním oteplení se rozhodli vrátit se na ulici a zejména k alkoholu. I to je však, bohužel, součást bezdomovectví.

 

Fotogalerie