Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Broumově

30. 12. 2011

V Komunitním centru se snažíme nabídnout co nejširší škálu her a jiných aktivit. Jedna z posledních činností, které Komunitní centrum mohlo nabídnout klientům, bylo vítání sv. Martina na bílém koni. Tato činnost byla rozdělená do několika skupin, aby pokryla všechny věkové kategorie, které navštěvují naše NZDM.

V Komunitním centru se snažíme nabídnout co nejširší škálu her a jiných aktivit.

Jedna z posledních činností, které Komunitní centrum mohlo nabídnout klientům, bylo vítání sv. Martina na bílém koni. Tato činnost byla rozdělená do několika skupin, aby pokryla všechny věkové kategorie, které navštěvují naše NZDM.

Nejdříve se nejmladším dětem pouštěla kreslená pohádka o svatém Martinu, aby co nejlépe porozuměli této tradici. Nejmladší klienti si nakonec svatého Martina mohli nakreslit, nebo vyrobit z barevného papíru.

Pro starší klienty byl připraven dokument o svatém Martinu. Mládež se dozvěděla mnoho informací o svátku, jako například, že tento svátek patřil a doposud patří k nejoblíbenějším svátkům v roce. Tento den je spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením a se vším, co k němu patří. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy a ve vinařských oblastech tento den patřil oslavě nového vína.

Klienti pak dlouho probírali dokument. Mnozí z nich vnímali tento svátek „jen“ jako čekání na první sníh. Nejeden klient si představoval svatého Martina sedícího na bílém koni oblečeného do bílého pláště, který kolem sebe rozhazuje sníh. O to větší překvapení pro ně bylo to, že svatý Martin byl původně římský voják, který byl prohlášen za svatého vojáka. Legenda klienty velmi dojala, zejména pak pasáž, kdy se rozdělil s žebrákem o svůj plášť.

Autorka: Lenka Kurová

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Broumov