Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Měsíc v novém

24. 11. 2010

Ve čtvrtek 9. září 2010 proběhlo ve vile v Brožíkově ulici slavnostní znovu otevření a zahájení provozu vily. Vila je již více jak měsíc v plném provozu. Obecně prospěšná společnost Skok do života v ní poskytuje službu sociální rehabilitace. Služba je určena pro lidi s mentálním postižením na území Hradce Králové a okolí.

Ve čtvrtek 9. září 2010 proběhlo ve vile v Brožíkově ulici slavnostní znovu otevření a zahájení provozu vily. Vila je již více jak měsíc v plném provozu. Obecně prospěšná společnost Skok do života v ní poskytuje službu sociální rehabilitace. Služba je určena pro lidi s mentálním postižením na území Hradce Králové a okolí.

V září proběhlo po dlouholetém chátrání znovuotevření a zahájení provozu vily v Brožíkově ulici. Vila v minulých letech sloužila například jako kadeřnictví nebo obytný prostor, později se zde prováděla dialýza. Od roku 2005 má: „Bejvalou ledvinu“ nebo “Vilu hrůzy“, jak vilu obyvatelé z blízkého okolí nazývají, v dlouhodobém pronájmu právě Skok do života, o.p.s. V rámci dne otevřených dveří proběhla anketa: „Pojmenujme vilu společně“, návštěvníci mohli sami vymýšlet název nové, krásně opravené vily. Společně s uživateli služeb jsme vybrali nejoriginálnější název a vilu oficiálně pojmenovali. Mezi favority byli názvy – Vila hopsanda, vila vyvolených nebo vila splněných přání. Anketu nakonec vyhrál název: Vila Idyla.

     Vytouženou rekonstrukci vily idyly financoval Magistrát města Hradce Králové.

Ve vile je již více jak měsíc poskytována služba sociální rehabilitace, která je financována z Individuálního projektu Služby sociální prevence Královéhradeckého kraje.

 Tyto aktivity pomáhají mentálně postiženým dospělým lidem z Hradce Králové a okolí nacvičit dovednosti a získat zkušenosti pro samostatný a plnohodnotný život.

Uživatelé služeb se o vilu Idylu starají sami. Učí se umývat toalety, vytírat podlahy, utírat prach. Starají se i o zahradu: „V poslední době jsme hlavně trhali plevel, na jaře si chceme zasadit novou trávu“ říká Lucie Mikolášová, uživatelka služeb a zároveň pracovnice na pozici asistenta provázení. „ Mým úkolem je ukazovat novým kamarádům, kteří do Skoku přišli poprvé, nebo jsou tu jen krátce, co kde máme, co všechno můžou dělat, pomáhám jim se zapojit do skupiny a najít si ve Skoku kamarády.“

„Díky novým, podstatně větším, prostorům jsme mohli nabrat nové kamarády, kteří ukončili povinnou školní docházku ve speciální škole. Dnes máme celkem 26 uživatelů,“ říká Kateřina Drábková Bíbusová, řiditelka organizace.

„V nové kuchyni můžeme celý den vařit, péct i smažit. Je skvělé mít tak velkou kuchyň, dříve se nás do kuchyně vešlo opravdu málo a teď se můžeme učit vařit společně. Díky novým prostorům máme teď dvě tréninkové dílny, jednu čistou, kde se učíme háčkovat, drhat náramky a modelovat jak z modelíny, tak vytvářet z fima různé šperky a korálky. Ve špinavé dílně pracujeme hlavně s barvou a různým dílenským nářadím. Klienti si sami vyrobili věšák na bundy. Oblíbenou činností je tiskání na obálky a papíry inkoustovou barvou nebo broušení, natírání, malování a lakování kolíčků,“říká Bc. Ogurčáková Jitka, sociální pracovnice.

„V nové multifunkční učebně jde čtení, psaní a počítání skoro samo. Lavice, tabule, židličky a spousta volného prostoru na relaxaci i tvrdou práci. Probíhají tu aktivity jako divadlo, kroužek sexu a vztahů a další zajímavé a potřebné povídací témata. Pořídili jsme si malého králíčka, takže se o něj společně učíme starat – i na takovou zálibu se ve vile Idyle našlo místo.“

 „Ve vile Idyle se nám opravdu líbí. Je tu hodně místa. Baví mě se o vilu starat. Mám za úkol uklízet koupelnu a toalety. Baví mě práce v čisté dílně. Naučil jsem se pracovat s myčkou na nádobí…“ to jsou slova uživatelů služeb, kteří mohli nově opravenou vilu Idylu již více jak měsíc zkoušet na vlastní pěst.

 

Více informací podá

Kateřina Šmehlíková

Kata.smehlikova@seznam.cz

www.skokdozivota.cz