Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Letošním rokem končí tříleté období podpory sociálních služeb Oblastní charity Hradec Králové

3. 5. 2012

Letošním rokem končí tříleté období, v kterém byly sociální služby – intervenční centrum, azylový dům, sociální rehabilitace a nízkoprahové denní centrum, poskytované Oblastní charitou Hradec Králové, významně podporovány prostřednictvím Královéhradeckého kraje v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Tato podpora byla velmi významnou pomocí pro udržení kvality služeb v zařízeních - Domov pro matky s dětmi, Dům Matky Terezy, sociální zařízení pro lidi bez domova a Intervenční centrum pro osoby ohrožení domácím násilím a v Intervenčním centru pro osoby ohrožené domácím násilím.

Intervenční centrum poskytuje přechodnou odbornou pomoc a podporu osobám ohroženým domácím násilím. Od roku 2007 je Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím v každém kraji naší republiky. Pouze celoplošná pomoc, prevence a interdisciplinární spolupráce státních, samosprávných a nestátních institucí, zajistí dostatečnou ochranu ohroženým osobám.

Intervenční centrum v Hradci Králové je nejmladší středisko Oblastní charity Hradec Králové. Vzniklo v roce 2006. První adresou týmu pracovníků byl dům U Špuláků na Velkém náměstí. Tři roky na to, se stěhovalo do větších prostor do Kotěrovy ulice. Kromě administrativních místností jsou zde i speciální „ konzultovny“, útulné příjemné pokoje, v kterých se pracovníci řeší problémy přímo s klienty, kteří přichází z celého Královéhradeckého kraje. Významným, pro Intervenční centrum Hradec Králové, byl vstup do Asociace pracovníků Intervenčních center. Ta jako národní, střešní organizace obhajuje, chrání a prosazuje odborné, legislativní, profesní a ekonomické i další zájmy svých členů v otázkách souvisejících s poskytováním služby dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách - intervenční centrum.

V roce 2009 získalo Intervenční centrum HK grant na zakoupení služebního automobilu. Pracovníci mnohdy zasahují i v terénu, tak i tato skutečnost byla velikým přínosem pro jejich činnost.

Intervenční centrum je bezplatnou specializovanou sociální službou, určenou osobám starším 18 let. V rámci sociální služby poskytuje krizovou intervenci, podpůrnou psychoterapii, právní poradenství (rodinné, občanské, přestupkové trestní právo) a případně následnou pomoc sociální, zdravotní a psychologické povahy.

Ohrožené osoby jsou kontaktovány na základě informace o policejním vykázání násilné osoby Policií ČR nebo na základě oznámení o ohrožení domácím násilím kýmkoliv.

Zájemci o poskytnutí služby kontaktují IC také sami osobně, telefonicky nebo mailem.

Kontakt:

adresa: Oblastní charita Hradec Králové

Komenského 266, 500 03 Hradec Králové

IČO: 45979855

tel: 495 516 098, 777 721 641

e-mail: och@hk.caritas.cz

web: http://www.charitahk.cz