Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Královéhradecké kontaktní centrum pomáhá lidem ohroženým užíváním drog. A daří se to.

2. 4. 2012

K-centrum Hradec Králové pracovalo v loňském roce s téměř třemi stovkami uživatelů drog. Více než 100 jich přitom přišlo požádat o pomoc poprvé. O tom, jak se v práci daří, nás informovala vedoucí centra Jana Kopuneczová.

K-centrum Hradec Králové pracovalo v loňském roce s téměř třemi stovkami uživatelů drog. Více než 100 jich přitom přišlo požádat o pomoc poprvé. O tom, jak se v práci daří, nás informovala vedoucí centra Jana Kopuneczová.

Na počátku března se pracovníkům zařízení podařilo zařídit dvěma klientům léčbu. U jednoho prý vedlo k definitivnímu rozhodnutí dlouhodobé užívání drog. „Podle svých slov už nemohl dál fungovat v kolotoči braní drog a nám se podařilo ho úspěšně motivovat k nástupu do pobytové léčby. Tomu samozřejmě předcházelo vyřízení všech náležitostí, které jsou potřeba. Jednou z nich bylo i domluvení splátkového kalendáře u zdravotní pojišťovny, protože u ní měl náš klient dluhy. Druhý klient se pak rozhodl pro léčbu ambulantní. Nemohl si dovolit přestat chodit do práce a tak jeho závislost řešíme s kolegy z našeho ambulantního centra. Bude tam docházet každý týden a kolegové mu pomohou zbavit se závislosti," uvedla Jana Kopuneczová.

Zařízení, které tato pracovnice vede, v loňském roce využilo téměř 300 osob. Ty nejčastěji čerpaly sociální a adiktologické služby, zejména základní sociální poradenství a výměnný injekční program, během kterého pracovníci vybrali a zlikvidovali 116 tisíc kusů injekčních stříkaček. „Naše práce je víceoborová. Jednak poskytujeme zákonem definované sociální služby, jednak služby adiktologické. Vyhledávají nás jak uživatelé drog, tak jejich rodiče. Každému poskytujeme to, co potřebuje. Uživatelé drog nejčastěji potřebují pomoc s řešením jejich nepříznivé sociální situace, rodiče se na nás telefonicky obracejí například ve chvíli, kdy doma zjišťují, že jejich dítě bere drogy,“ přibližuje nejčastější situace Jana Kopuneczová.

Zařízení, které je v současné chvíli financováno z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost funguje v Hradci Králové od roku 1996. Za tu dobu jím prošly tisíce uživatelů drog. „Letos tomu bude stejně tak. Otepluje se, začátkem léta přijde opiová sezóna a my budeme mít plné ruce práce. Ještě víc, než teď,“ dodává sympatická vedoucí a odbíhá otevřít dveře dalšímu klientovi, který přišel na dohodnutou schůzku. „Sháním zaměstnání a v káčku mi radí, co mám všechno zařídit. Dneska tu mám papíry, aby mě zařadili do evidence na pracáku,“ dodává asi šestadvacetiletý muž, jen co se usadí. Práce může začít.

Tuto aktivitu zajišťuje K-centrum Hradec Králové, Laxus o. s.

adresa: Říční 1252/3a, 50002 Hradec Králové

tel.: +420 495 513 977

e-mail: kacko.hradec@laxus.cz