Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Kraj bude rekonstruovat domov v Teplicích nad Metují

21. 3. 2013 Autor: Jiří Hošna

Rozsáhlá rekonstrukce čeká Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují, kde poskytují sociální péči především seniorům závislých na návykových látkách. Díky stavebním úpravám se mimo jiné zlepší podmínky jejich ubytování. Za modernizaci domova zaplatí kraj kolem 53 milionů korun, stavět se začne letos v září.

„Na základě dlouhodobých analýz se Královéhradecký kraj rozhodl zřídit v Domově Dolní zámek v Teplicích nad Metují domov se zvláštním režimem pro lidi závislé na návykových látkách. Domov by měl být s kapacitou 49 klientů jediným takovým pobytovým zařízením v kraji. Předpokládané náklady na jeho výstavbu činí 53 milionů korun. Přestavba domova by měla být hotová do podzimu příštího roku,“ řekl krajský radní pro sociální oblast Josef Lukášek.

V současné době jsou v domově oddělení ošetřovatelské a resocializační, po rekonstrukci přibude ještě oddělení resocializačního bydlení a alkoholové demence. Domov by měl mít kapacitu 49 osob, čímž bude moci zabezpečit lepší podmínky péče ve zvláštním režimu. Zlepší se také ubytování a klienti již nebudou žít například v nevyhovujících osmilůžkových pokojích. Modernizace domova tak zajistí, že se klientům dostane služeb sociální péče, které odpovídají dnešním standardům.

Od roku 1953 sloužil Domov Dolní zámek jako ústav pro chroniky, následně jako domov důchodců a nyní jako domov se zvláštním režimem. Hlavní budova a přilehlý park jsou zapsané jako nemovitá kulturní památka. Kraj proto při projektu konzultoval navrhovaná řešení s památkáři.

V Královéhradeckém kraji zaměstnává sociální oblast celkem na 2200 lidí, kteří se starají o více než 30 tisíc klientů. Lidem v regionu slouží v rámci sociální oblasti pobytové a ambulantní služby, poradenství, služby v oblasti prevence či terénní péče.