Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

K 20. výročí 20 kilometrů „poslepu“

17. 3. 2011

Čtveřice běžců s vážným zrakovým handicapem se odhodlala společnými silami zdolat přibližně dvacetikilometrovou trať štafetového běhu Hervis 1/2Maratonu. Chtějí tak upozornit na dvacetiletou existenci projektu Tyfloservis, který podporuje zrakově handicapované lidi na cestě k samostatnému a nezávislému životu.

Čtveřice běžců s vážným zrakovým handicapem se odhodlala společnými silami zdolat přibližně dvacetikilometrovou trať štafetového běhu Hervis 1/2Maratonu. Chtějí tak upozornit na dvacetiletou existenci projektu Tyfloservis, který podporuje zrakově handicapované lidi na cestě k samostatnému a nezávislému životu. Všichni čtyři běžci se vlivem svého postižení ve svém životě setkávají s mnoha překážkami a problémy. Jejich cílem je však ukázat, že mnohé se dá zvládnout i se zrakovým handicapem, například i maratónský běh. Jako traséři budou běžce doprovázet instruktoři obecně prospěšné společnosti Tyfloservis, kteří tak dostojí cíli a poslání celé organizace – pomáhat zrakově handicapovaným lidem plnohodnotně se zapojit do běžného života.

Aby zrakově handicapovaný člověk mohl žít samostatně a nezávisle na pomoci ostatních, musí se naučit zvládat mnohé pro nás často zcela běžné činnosti. Potřebným dovednostem se tito lidé mohou naučit právě díky instruktorům Tyfloservisu. Ti nevidomé a slabozraké klienty učí například samostatnému a bezpečnému pohybu, péči o domácnost a členy rodiny, čtení a psaní Braillova bodového písma či mnoha dalším činnostem, bez nichž by samostatný život nebyl myslitelný.

Za celé období své dvacetileté existence Tyfloservis podpořil na cestě k samostatnému a nezávislému životu více než 50 000 nevidomých a slabozrakých lidí. Potřeba nabízených služeb pro lidi se zrakovým handicapem však neklesá. Vlivem stárnutí populace totiž neustále dochází k nárůstu počtu potenciálních klientů, neboť ve stáří se statisticky nejčastěji projevují různé zrakové vady. Doufejme tedy, že Tyfloservis bude moci pomáhat těmto lidem a podporovat je nejméně dalších dvacet let.

Projekt Tyfloservis je zajišťován celorepublikově prostřednictvím sítě krajských středisek. Služby v Královéhradeckém kraji jsou poskytovány v ambulantní i terénní formě ze střediska v Hradci Králové. Provoz střediska je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a z „Fondu na podporu veřejně prospěšných projektů“ Magistrátu města Hradec králové.

Podpořit Tyfloservis můžete i Vy

Každý, kdo by chtěl podpořit obecně prospěšnou společnost Tyfloservis, tak může učinit vlastním běžeckým výkonem v rámci maratónských závodů. Více informací na: http://www.praguemarathon.com/zabava/charita/projekty-pim.

Kontakt:

Mgr. Petra Šanderová

email: sanderova@tyfloservis.cz

tel.: 221 462 367

mobil: 608 572 383

web: www.tyfloservis.cz