Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Jak využít volný čas? Lepší než brát drogy je vylézt na Sněžku. I když přitom přijdete o boty.

21. 8. 2014

S rozpadajícími se podrážkami, namoženýma nohama, zcela vyčerpaná. Ale především s opět o něco větší důvěrou v sebe samotnou. Tak se vrátila dvaatřicetiletá Klára z celodenního výletu na Sněžku. Není to tak dávno, kdy pro ni byla podobná procházka, kterou mnozí absolvují docela běžně, něčím úplně cizím.

„Brala jsem drogy, takže jsem o něco podobného neměla vůbec zájem,“ říká mladá žena. Závislost na pervitinu ji podle jejích vlastních slov na několik let téměř izolovala od normálního světa. „Neměla jsem žádné záliby, řešila jsem v podstatě jen drogy, respektive se tak nějak automaticky všechno točilo pouze kolem nich.“

I když kvůli pervitinu doslova procestovala polovinu republiky a potkala stovky lidí, vždycky to byla právě závislost, která přebila všechno ostatní. „Takže teď mám pocit, že se konečně rozkoukávám, kde vlastně žiju,“ dodává. Klára brala drogy od sedmnácti let. Absolvovala téměř rok trvající léčbu a od té doby abstinuje. Jak sama říká, ví, že ještě nemá vyhráno. „Člověka dovede rozhodit cokoliv, ať se jedná o zásadní věci, kterými jsou nahromaděné dluhy nebo ztráta zaměstnání, ale i drobnosti, jako třeba boty, které se mi téměř rozpadly hned na začátku cesty na Sněžku. Být sama, tak se pravděpodobně otočím a nikam nejdu, ale nakonec jsem to i díky lidem okolo nevzdala a nahoru vylezla,“ říká nyní s úsměvem. Podobné to je podle ní se vším a v případě závislých je cesta zpět k drogám velice snadná. I proto je důležité mít kolem sebe lidi, kteří pomůžou. Ať už se jedná o profesionály nebo lidi s podobným osudem. „Teď už ty rozpadlé boty vnímám jako vtipnou historku, která vlastně nebyla tak velkým problémem. A zároveň vím, že až se objeví skutečné potíže, mám se na koho obrátit. Dřív bych nic z toho neřešila, prostě by tu byla další dávka,“ dodává.

Výlet na nejvyšší horu republiky pro Kláru a dva další klienty s podobnou minulostí zorganizoval Laxus o. s., organizace zabývající se péčí o uživatele drog a jejich blízké. V rámci projektu Zpátky, jinak, pracuje i s lidmi, kteří již mají léčbu za sebou. Kromě abstinence jim pomáhá se zařazením do běžného života, nalezením práce a bydlení, ale i s volným časem. Právě volný čas, respektive jeho nadbytek a špatné plánování, se často mohou stát rizikem pro udržení abstinence. „Zátěžové pobyty mají za cíl naučit naše klienty smysluplně trávit jejich volný čas, zvládat zátěž, fungovat ve skupině a vzájemně si poskytnout podporu nebo pomoc. Klienti se dostávají do situací, které dříve neznali, vyhýbali se jim nebo je řešili za pomoci drog,“ říká Eva Mifková, garantka projektu. „Teď mohou tyto situace nahlédnout s odstupem, ale hlavně v bezpečnějším prostředí, které je dovede v případě rizika podržet,“ dodává.

Cílem projektu Zpátky, jinak je zajištění odborného poradenství a následné péče pro osoby po ukončení léčby závislosti nebo výstupu z výkonu trestu odnětí svobody. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR. Zahájen byl počátkem roku 2013 a probíhá v šesti věznicích v Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji, a Ambulantních centrech v Hradci Králové a Pardubicích.

Jak využít volný čas? Lepší než brát drogy je vylézt na Sněžku. I když přitom přijdete o boty.

Detaily projektu:

http://www.laxus.cz/index.php?page=zpatky-jinak

http://www.esfcr.cz/projekty/zpatky-jinak  

Kontakty:

Eva Mifková, garantka projektu: +420 606 691 490, mifkova@laxus.cz  

Lukáš Gilányi, mluvčí organizace: +420 731 954 420, gilanyi@laxus.cz