Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Financování z fondů Evropské unie končí, poskytování služeb osobám ohroženým závislostí pokračuje

8. 8. 2012

Červenec tohoto roku je poslední měsíc, ve kterém jsou aktivity Kontaktního centra RIAPS Trutnov finančně podporovány z fondů Evropské unie v rámci individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji.

Kontaktní centrum RIAPS Trutnov poskytovalo v rámci projektu služby od září 2009. Od této doby až do června letošního roku využilo služeb centra 373 osob, 239 mužů a 134 žen. Osobám ohroženým závislostí bylo poskytnuto celkem 16 865 jednotlivých služeb. „Jedním z cílů služeb Kontaktního centra je minimalizace rizik spojených s rizikovými způsoby užívání drog, jak z hlediska jednotlivce, tak celé společnosti. V rámci naplňování těchto cílů bylo klientům během projektu vydáno více než 158 tisíc injekčních stříkaček. Stejné množství jich bylo přijato zpět a bezpečně zlikvidováno. Výměnou injekčního materiálu je zajištěno, že se pouhý zlomek stříkaček objevuje na veřejných místech, kde by mohl ohrožovat nedrogovou populaci.“ vysvětluje vedoucí služby Ondřej Čalovka.

S ukončením financování z fondů EU však nekončí jejich poskytování. „I nadále pokračujeme v poskytování služeb osobám závislým a závislostí ohroženým, dále jejich blízkým, např. rodičům. Jedná se jak o služby zdravotní, kam patří výměna stříkaček, testování na infekční choroby, zdravotní ošetření, ale i služby sociální, to znamená poradenství, pomoc při zprostředkování léčby, zařízením dokladů, nalezením práce, bydlení… Služby poskytujeme v Kontaktním centru v Trutnově, zároveň však i v terénu v okolních městech, konkrétně ve Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem a Hostinném.“ doplňuje Ondřej Čalovka.

Kontaktní a poradenské služby a terénní programy jsou certifikovány Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky. V dubnu letošního roku prošly opětovně místním šetřením a certifikační tým doporučil udělit certifikaci odborné způsobilosti na období 4 let.

Kontakt:

RIAPS Trutnov – Kontaktní centrum

Procházkova 818, Trutnov 541 01

tel. 499 828 144, 731 441 267

e-mail: kcentrum@riaps.cz, www.riaps.cz